poniedziałek, 17 stycznia 2011

Placek z cukinii


Warzywo i sery. Ogólnie lubię placki. Zawszę marzyłam i wciąż marzę o placku z wiśniami, takim jaki jest na filmach, takim, który jest wystawiany przez babcie na parapet i przyciąga tłumy dzieci. Mój niestety nie jest na słodko, ale czemu od razu niestety. Mamie smakował, znajomym też, więc co powiedzą jak kiedyś zrobię ten z owocami? Na razie nie mam żadnego przepisu na ten smakołyk, może wy coś macie sprawdzonego?
Jest lekki, przypomina z daleka pizzę, a nie ma żadnego ciasta :)
Placek z cukinii
·      1 duża cukinia starta na tarce
·      15 dag serka wiejskiego (w oryginale jest kremowego, naturalnego białego serka)
·      3 jajka
·      garść bułki tartej
·      80 g sera z niebieską pleśnią Lazur (w oryginale garść tartego parmezanu)
·      sól, pieprz
·      łyżeczka oregano
Formę do tarty wysmaruj oliwą i posyp bułką tartą (osobiście nie sypałam). Nagrzej piekarnik do 2000. Cukinię wymieszaj z serami, roztrzepanymi jajkami, garścią bułki tartej, solą, pieprzem, oregano, wymieszaj. Wlej do formy i piecz 30 minut.

1 komentarz:

Paula pisze...

zapowiada się absolutnie przepysznie!

pozdrawiam,
Paula

.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...