Mam młodszą siostrę, która cały czas jadłaby naleśniki i racuchy, ostatnio zaczęłam te ostatnie robić inaczej, a mianowicie na drożdżach. Są idealne na deszczowe dni, kiedy wszystko jest szare i smutne. Lubią je nie tylko dzieci, ale i dorośli. Jedliśmy to na śniadanie w niedziele.
Racuchy drożdżowe z jabłkami
· 2 szklanki mąki
· 50 g drożdży (użyłam w proszku drożdży instant, 2 razy po 7g)
· 3 jajka
· półtorej szklanki mleka
· 2 łyżki cukru
· szczypta soli
· 2 jabłka pokrojone na cienkie ćwiartki
· olej do smażenia
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać cukier i odstawić na 10 minut w cieple miejsce, przykryte lnianą ściereczką do wyrośnięcia. Wlać do miski z mąką roztrzepane jajka, sól oraz wyrośnięte drożdże i zmiksuj. Ciasto powinno być dosyć rzadkie. Odstawić na ok. 30 minut do wyrośnięcia. Nakładać łyżką ciasto na odpowiednio rozgrzany olej, nie za zimny i nie za gorący. Po nałożeniu układać po 2-3 ćwiartki jabłka i smażyć z obu stron, aż będą złociste. Podawać z cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz