czwartek, 27 stycznia 2011

Lody z białą czekoladą w ciemnym wafelku – czekoladowo!








„Lody jak lody”…, no może, ale te są domowe. Niestety to jest długi proces. Ale im więcej pracy i serca w coś włożysz tym bardziej smakuje. Bardzo lubię robić dla najbliższych i widzieć uśmiech na ich twarzach, ale i również odgłos kaszlu mojej siostry, która zjadła ich trochę za dużo… Zdrowiej kochana! Pohamujmy się trochę z ilością lodów o tej porze roku, a w lecie możemy jeść ich ile chcemy, ja chcę lato! Świeże maliny, truskawki – tiramisu. Placek z wiśniami… No cóż na razie zima i będę korzystała z pomarańczy i z mandarynek, które są przecież równie atrakcyjne, Co do wafli, robi się je tylko 5 minut!!! Uformowane w miseczki nadają się nie tylko do lodów. Można zrobić wystarczająca ilość ciasta na wafle, upiec i zawinąć posmarowane konfiturą wiśniową, muszę to niedługo zrobić…:)
Czytelników robi się coraz więcej, dziękuję wam za to, że tutaj zaglądacie, ale tylko niektórzy z was mogą skosztować tych dzieł.
Lody z białą czekoladą w ciemnym wafelku
·      jajko
·      1 żółtko
·      2 łyżki cukru
·      150g białej czekolady
·      300ml mleka
·      150 ml śmietany kremówki
wafle:
·       1 białko
·       4 łyżki cukru
·       2 łyżki przesianej mąki pszennej
·       2 łyżki kakao w proszku
·       25g stopionego masła
Aby przyrządzić lody, należy w misce ubić jajko, żółtko i cukier. Połamać czekoladę na kawałki, wsypać do miski, wlać 3 łyżki mleka i roztopić, postawiwszy miskę na rondlu z gorącą wodą. Następnie doprowadzić niemal do wrzenia resztę mleka i przelać do kogla-mogla, cały czas mieszając. umieścić miskę z masą jajeczną na rondlu z wrząca woda i mieszać, aż masa zgęstnieje. Wlać czekoladę i wymieszać. Przykryć masę arkuszem zwilżonego pergaminu i odstawić, aby wystygła.                                                                                                                                                                        Ubić śmietanę. Przełożyć do masy czekoladowej i wymieszać. Włożyć do stosownego pojemnika i wstawić do zamrażalnika na 1-2 h. Masę przełożyć do miski i ucierać do uzyskania gładkiej masy. Ponownie zamrozić. Powtarzać tę czynność parę razy.                                                                                                                                                                    Aby przyrządzić wafle, należy ubić białko z cukrem, wysypać mąkę i kakao w proszku i starannie wymieszać. Dodać masło i utrzeć na gładką masę. Wykładać po łyżce masy, na uprzednio przygotowany papier do pieczenia i rozsmarowywać, tworząc koło o średnicy 13 cm. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200oC przez 5 minut. Zdjąć z blachy, nałożyć na odwróconą filiżankę i nadać waflowi kształt miseczki. Pozostawić, aby stężał i wystygł.                                                                                                                                     Podawać lody w waflach ze stopioną czekoladą.
Pozdrawiam i smacznego!

1 komentarz:

mniami-mniam pisze...

Właśnie zrobiłam te wafelki i one takie bardziej ciasteczkowe są, niż wafelkowe, ale i tak super !:) Co prawda lody robiłam z innego przepisu, ale całość pyszna !!

.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...