- czyli jabłka zapiekane pod kruszonką z owsianki.
Kupiłam niedawno moją pierwszą patelnię wok. Ciekawe, co dobrego z tego wyjdzie…
Crumble = rozkruszyć, kruszyć z angielskiego. Jest wiele sposobów na kruszonki, ja wzięłam się za taki, nie wiem czy trudny czy prosty, mi kłopotu nie sprawiał, z płatkami owsianymi, sezamem i rodzynkami.
Nadaje się na zimno i na ciepło, na deszcz i na słońce, na śniadanie i na podwieczorek, oczywiście z bitą śmietaną lub z sosem coulis.
Odwilż, odwilż, ciekawe, kiedy znów zacznie padać śnieg?
Jabłkowe crumble
· 6 niedużych jabłek (niepamiętam jaką miałam odmianę, ale pachniała gruszką)
· ¼ szklanki cukru
kruszonka:
· 100g płatków owsianych
· 10g nasion sezamu
· garść rodzynek
· 2 łyzki soku z cytryny
· 50g stopionego masła
· 1 łyżeczka cynamonu
· po 2 łyżki soku jabłkowego i mleka
· 1 łyżka mąki
Piekarnik rozgrzać do 200oC. Obrać jabłka, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić. Wymieszać z cukrem (można dać go więcej) i ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
Wszystkie składniki na kruszonkę wymieszać i ułożyć równomiernie na owocach. Piec 30 minut. Pod koniec zwiększyć temperaturę do 225oC. Posypać dodatkowo rodzynkami i startą czekoladą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz