środa, 19 stycznia 2011

Jabłkowe crumble




- czyli jabłka zapiekane pod kruszonką z owsianki.
Kupiłam niedawno moją pierwszą patelnię wok. Ciekawe, co dobrego z tego wyjdzie…
Crumble = rozkruszyć, kruszyć z angielskiego. Jest wiele sposobów na kruszonki, ja wzięłam się za taki, nie wiem czy trudny czy prosty, mi kłopotu nie sprawiał, z płatkami owsianymi, sezamem i rodzynkami.
Nadaje się na zimno i na ciepło, na deszcz i na słońce, na śniadanie i na podwieczorek, oczywiście z bitą śmietaną lub z sosem coulis.
Odwilż, odwilż, ciekawe, kiedy znów zacznie padać śnieg?
Jabłkowe crumble
·      6 niedużych jabłek (niepamiętam jaką miałam odmianę, ale pachniała gruszką)
·      ¼ szklanki cukru
kruszonka:
·       100g płatków owsianych
·       10g nasion sezamu
·       garść rodzynek
·       2 łyzki soku z cytryny
·       50g stopionego masła
·       1 łyżeczka cynamonu
·       po 2 łyżki soku jabłkowego i mleka
·       1 łyżka mąki

Piekarnik rozgrzać do 200oC. Obrać jabłka, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić. Wymieszać z cukrem (można dać go więcej) i ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
Wszystkie składniki na kruszonkę wymieszać i ułożyć równomiernie na owocach. Piec 30 minut. Pod koniec zwiększyć temperaturę do 225oC. Posypać dodatkowo rodzynkami i startą czekoladą.

Brak komentarzy:

.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...