Kolejne uwielbiane przez moją mamę danie. Jadłyśmy to pierwszy raz na imieninach znajomego dyrektora. Tak nam zasmakowało, że postanowiłyśmy kiedyś spróbować przyrządzić coś podobnego. W lecie bakłażana grillujemy na grillu w ogródku, teraz zima, co prawda temperaturowo na razie zapowiada się koniec, poczekamy do ciepłej wiosny i skorzystamy z funkcji grill w piekarniku. Przystawka smakowała również moim wychowawczyniom i kolegom z klasy, więc proszę bardzo, teraz będziecie mogli przyrządzić to sami:)
Przystawka z bakłażana na czosnkowo-ziołowo
· 1 gruby bakłażan pokrojony w talarki o grubości ok. 0,5 – 1 cm
· 2 duże pomidory, takie by ich szerokość pokrywała się z bakłażanem, również pokrojone w talarki
· oliwa
· sól
sos:
· 180g jogurtu naturalnego
· 1 drobno posiekany ząbek czosnku
· 1 łyżeczka bazylii, świeżej lub suszonej
· pół łyżeczki oregano
· sól, pieprz do smaku
· 1 łyżeczka majonezu
Bakłażana oprószyć dużą ilością soli i odstawić na durszlaku na kwadrans, potem dokładnie umyć (chodzi o to, by bakłażan oddał swój sok). Posmarować oliwą z dwóch stron i oprószyć solą. Nastawić piekarnik na funkcję grill i odpowiednią do niej temperaturę, u mnie maksymalna to 275o, piec przez ok. 20 minut, aż będą miękkie i odrobinę podsuszone.
Jogurt wlać do kubka, dodać czosnek, pieprz, sól, oregano, bazylię, majonez, zamieszać i wstawić do lodówki.
Gdy bakłażan się upiecze, na pojedyncze talarki nakładać sos i kłaść po plasterku pomidora. Opcjonalnie listek bazylii.
Pozdrawiam i smacznego:)
PS
Wiem, że moje zdjęcia nie wyglądają tak wybitnie jak na innych blogach, ale na razie nie zanosi mi się na kupno lustrzanki, więc musicie się pogodzić z moim Canonem G9.
1 komentarz:
Dziekuje za przepis. Na pewno skosztuje, Bo były pyszne :). Na szczęszcie są całkiem proste do zrobienia. Cudne Zdjęcia
Prześlij komentarz