Kiedyś w Pizzy Hut zamiast pizzy zamówiłam podobną sałatkę, może ktoś jadł? Ta jest równie pyszna.
Sałatka Cezara
· ½ opakowania sałaty Fit&Easy Party,
· duży filet z piersi indyka ok. 600g ,
· 3 łyżki oliwy z oliwek,
· łyżeczka soli,
· ½ łyżeczki czerwonej papryki słodkiej,
· 1/3 łyżeczki curry,
· ząbek czosnku,
· 4 łyżki wiórek z parmezanu lub goudy,
· 2 kromki chleba tostowego,
· sos: szklanka jogurtu naturalnego,
· 2 ząbki czosnku,
· ½ łyżeczki soli,
· 1 łyżka majonezu,
· 1 łyżeczka ziół prowansalskich.
Sałatę umyć i odstawić. Pierś z indyka umyć i pokroić na 8 mniejszych filetów, przyprawić solą, papryką słodką, curry, dodać drobno posiekany czosnek i zalać oliwą z oliwek. Odstawić do lodówki na kwadrans. Ser zetrzeć na wiórki. Chleb tostowy pokroić na ćwiartki. Do szklanki jogurtu dodać posiekane 2 ząbki czosnku, sól, majonez, zioła prowansalskie, wymieszać i odstawić do lodówki. Wyciągnąć filety z lodówki. Nastawić piekarnik na temperaturę odpowiednią do funkcji grill. Nagrzać i wstawić filety do piekarnika na ruszt. Grillować ok. 10-15 minut. Obracać, co jakiś czas. Pod koniec grillowania ułożyć chleb tostowy koło filetów i grillować 4 minuty, obracając, co minutę. Sałatę ułożyć na talerzu, filety jak na zdjęciu, polać sosem, posypać wiórkami sera i ułożyć grzanki.
! Grzanki z chleba tostowego można zastąpić grzankami z bagietki posmarowanej masłem czosnkowym.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz