sobota, 8 stycznia 2011

Sałatka Cezara




Kiedyś w Pizzy Hut zamiast pizzy zamówiłam podobną sałatkę, może ktoś jadł? Ta jest równie pyszna.
Sałatka Cezara
·       ½ opakowania sałaty Fit&Easy Party,
·       duży filet z piersi indyka ok. 600g ,
·       3 łyżki oliwy z oliwek,
·        łyżeczka soli,
·       ½ łyżeczki czerwonej papryki słodkiej,
·       1/3 łyżeczki curry,
·       ząbek czosnku,
·       4 łyżki wiórek z parmezanu lub goudy,
·        2 kromki chleba tostowego,
·       sos: szklanka jogurtu naturalnego,
·       2 ząbki czosnku,
·       ½ łyżeczki soli,
·        1 łyżka majonezu,
·       1 łyżeczka ziół prowansalskich.
Sałatę umyć i odstawić. Pierś z indyka umyć i pokroić na 8 mniejszych filetów, przyprawić solą, papryką słodką, curry, dodać drobno posiekany czosnek i zalać oliwą z oliwek. Odstawić do lodówki na kwadrans. Ser zetrzeć na wiórki. Chleb tostowy pokroić na ćwiartki. Do szklanki jogurtu dodać posiekane 2 ząbki czosnku, sól, majonez, zioła prowansalskie, wymieszać i odstawić do lodówki. Wyciągnąć filety z lodówki. Nastawić piekarnik na temperaturę odpowiednią do funkcji grill. Nagrzać i wstawić filety do piekarnika na ruszt. Grillować ok. 10-15 minut. Obracać, co jakiś czas. Pod koniec grillowania ułożyć chleb tostowy koło filetów i grillować 4 minuty, obracając, co minutę. Sałatę ułożyć na talerzu, filety jak na zdjęciu, polać sosem, posypać wiórkami sera i ułożyć grzanki.
! Grzanki z chleba tostowego można zastąpić grzankami z bagietki posmarowanej masłem czosnkowym.
Smacznego!

Brak komentarzy:

.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...