niedziela, 9 stycznia 2011

Karczek po chłopsku – idealny, niedzielny obiad

Karkówka… kocham to mięso rozpływające się w ustach. Podam składniki na jedną porcję, bo rodzinka jadła coś innego, a mianowicie też karczek, tylko w pomidorach, na który przepisu nie podam, ponieważ to twórczość mojego taty. W wakacje zawsze przyrządzamy go na grillu w ogródku w inny sposób, który podam zapewnie jak przyjdą wakacje. Teraz zima i nie chciałoby mi się stać w ogródku i przewracać mięso, może pod koniec wiosny:)


więc…
Karczek po chłopsku
·      plaster karkówki wieprzowej (ok. 1,5cm grubości)
·      1 cebula posiekana w piórka
·      2 ząbki czosnku, drobno posiekane
·      sól i pieprz mielony do smaku
·      4 ziarenka pieprzu
·      1 łyżka oliwy oliwek
·      ½ łyżki oregano
·      1 łyżka soku z cytryny

Karczek włożyć do naczynia żaroodpornego, natrzeć czosnkiem, cebulą i ziarnkami pieprzu. Przyprawić solą, pieprzem i oregano. Dodać oliwę i sok z cytryny. Wstawić do lodówki na 2, 3 godziny. Piekarnik nastawić na funkcję grill z górną grzałką na maksymalną temperaturę lub taką dopasowaną do grilla. Grillować ok. 20 minut, sprawdzać stan miękkości mięsa wykałaczką.
Smacznego!

1 komentarz:

Desperado pisze...

no nareszcie jakieś mięcho :D

.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...