Moje ulubione, bardzo odżywcze, ciasteczka owsiane. Tym razem zaszalałam i dodałam czegoś więcej niż tylko rodzynki. Może na początek powinnam zrobić jakąś trudną i skomplikowaną potrawę, ale pomyślałam, że najpierw zadbamy o zdrowie wcinając trochę błonnika, który przecież reguluje pracę jelit i jeżeli jesteśmy cały dzień w pośpiechu, stresie, jemy nieregularnie to musimy sobie pozwolić na tą pyszną miotłę dla naszego organizmu.
Ciasteczka owsiane z bakaliami i jabłkami
· szklanka płatków owsianych
· szklanka otrębów pszennych
· ½ szklanki rodzynek
· ½ szklanki drobno pokrojonych suszonych śliwek
· szklanka mąki pszennej
· 10 sztuk posiekanych drobno migdałów
· 1 duże, obrane jabłko pokrojone na cienkie ćwiartki
· 1 jajko
· szklanka soku jabłkowego albo pomarańczowego (bez miąższu)
· ¼ szklanki oleju (użyłam Oliviera, który prócz oleju roślinnego zawiera oliwę z oliwek)
· ½ szklanki cukru pudru
· łyżka miodu z kwiatu pomarańczy (można użyć innego)
· łyżeczka proszku do pieczenia
Płatki owsiane, otręby pszenne, rodzynki, suszone śliwki, mąkę, migdały, jabłka, proszek do pieczenia i cukier puder zmieszać razem w misce. Jajko z sokiem, olejem i miodem roztrzepać lub zmiksować, dolać do suchych produktów i zamieszać.
Piekarnik rozgrzać do 200oC
Blachę wyłożyć pergaminem i oprószyć mąką. Łyżka formować niewielkie placuszki i piec ok. 20 minut.
Smacznego i miłego czwartku!
1 komentarz:
Bardzo lubię komentować pierwsze wpisy. Co najciekawsze- prawie zawsze brakuje tam komentarza. Przejrzałam Twoje archiwum. I bardzo spodobał mi się Twój blog ;) Może dlatego, że jesteśmy w podobnym wieku i niektóre problemy są u mnie identyczne? Nie wiem. Ale przypadł mi do gustu ;D
Prześlij komentarz