Chlebek, o wyraźnym smaku cynamonu i lekkiej nuty pomarańczy. Alternatywa zwykłej chałki, bądź bułki maślanej. Doskonały na śniadanie, na rodzinny piknik i do popołudniowej kawy.
Pleciony, cynamonowy chlebek
przepis autorski
(4 chlebki)
180 ml ciepłego mleka
70 g białego cukru
7 g suszonych drożdży
100 g masła
500 g mąki pszennej
pół łyżeczki soli
1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
jajko
skórka starta z 1/2 pomarańczy
3/4 szklanki cukru cynamonowego
zamiast białego cukru - cukier brązowy bądź trzcinowy (wypiek będzie ciemniejszy)
zamiast masła - margaryna
zamiast skórki pomarańczy – 1 łyżeczka esencji pomarańczowej
zamiast cukru cynamonowego - 3/4 szklanki drobnego cukru zmieszanego z 2 łyżeczkami cynamonu
Drożdże rozpuść w mleku. Pozostaw na 10 minut.
Roztop 50 g masła przez 30 sekund w mikrofalówce, ostudź i dodaj do rozczynu.
Wymieszaj mąkę z solą, gałką muszkatołową, skórką startą z pomarańczy i cukrem.
Roztrzep jajko w misce trzepaczką.
Połącz wszystkie składniki w jednym głębokim naczyniu i wyrób na gładkie ciasto, ok. 10 minut.
Odstaw w ciepłe miejsce pod przykryciem na godzinę ( w tym czasie ciasto powinno zwiększyć dwukrotnie swoją objętość).
Następnie podziel ciasto na 4 równe części, wyłóż pierwszy kawałek na stolnicę oprószoną mąką i rozwałkuj na grubość 1,5 cm. Staraj się, żeby ciasto było bardziej dłuższe niż szersze.
Przekrój poziomo na pół, a kolejno każdą na 3 paski zostawiając z jednej strony 3 cm odcinek.
Zapleć dwa warkocze i połącz je oba końcami.
Zrób tak samo z pozostałymi częściami ciasta. Przełóż do keksówek wyłożonych papierem do pieczenia i odstaw na godzinę do napuszenia pod ściereczką.
Dalej nagrzej piekarnik do 190oC.
Wstaw dwie keksówki i piecz 20 - 25 minut, postąp tak samo z pozostałymi.
W międzyczasie roztop resztę masła w głębokiej kokilce przez 30 sekund w mikrofalówce.
Upieczone chlebki pozostaw do wystygnięcia na 10 minut, a następnie każde posmaruj obficie masłem, posyp cynamonowym cukrem i gotowe!
Ciasto możesz podzielić na więcej mniejszych części i zrobić małe plecione bułeczki. Wtedy piecz je 15 minut.
Gotowy chlebek możesz kroić na kromki, lub na trzy części – wtedy będziesz miał 3 bułeczki.
Do cynamonowego cukru możesz dodać przyprawę korzenną - poczujesz zapach świąt!
Smakuje wspaniale bez niczego jak i z masłem czy konfiturą, np. konfiturą pomarańczową. ………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
Witamy 2012 rok!
Ostatnie dni I semestru, trzeba pozaliczać wszystkie zaległe sprawdziany i kartkówki.
Ja mam ich bardzo dużo!
W czwartek wybywam do mojej przyjaciółki, która też jest zafascynowana pieczeniem i odkrywaniem nowych smaków, więc sprawozdanie napewno będzie!
Ja mam ich bardzo dużo!
W czwartek wybywam do mojej przyjaciółki, która też jest zafascynowana pieczeniem i odkrywaniem nowych smaków, więc sprawozdanie napewno będzie!
Pozdrawiam,
Weronika
19 komentarzy:
słodki ten Twój chlebek.
przepis spisany do wypróbowania :D
Wyglada rewelacyjnie. I jak swietnie zapleciony :)) Mniam :)
Pozdrowienia.
Posmarowany odrobiną masła, niebo!Już mam ochotę piec!
Podoba mi sie bardzo! Przepadam za slodkimi drozdzowymi wypiekami, wiec jestem pewna, ze ten chlebek przypadlby mi do gustu.
jaki słodki mniam mniam -tylko jeść
prześlicznie zapleciony ten chlebek :)
piękny!! bardzo ładnie spleciony
wygląda obłędnie. a plecionka jest mistrzowska :)
Ale pięknie zapleciony!!!
Pozdrawiam:)
Aż tu czuję ten zapach. Pycha :)
coś wspaniałego:D wgląda cudnie
Masło z cukrem i cynamonem dobrze znam. Ale na chlebku, to dla mnie nowość. Szczególnie na takim warkoczyku. :)
Pięknie musi pachnieć! kocham cynamon a Twoja plecionka wygląda uroczo:)
Uwielbiam przepisy na wypieki cynamonowe ;)
przepiękna plecionka!
wspaniały chlebek... :)
pysznie i aromatycznie!
http://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com
Och śliczny jest! Świetny do mleka z masełkiem na śniadanie. Jak chałka ;)
Wygląda cudownie!!!
Nie mogę się oprzeć i chyba jutro upiekę taki u siebie :))
Zapraszam do siebie!
Póki co dopiero zaczynam swoją przygodę z blogowaniem, ale może kiedyś znajdziesz u mnie coś ciekawego.
www.fitnessie.blogspot.com
Pozdrawiam!
Prześlij komentarz