poniedziałek, 2 stycznia 2012

Pleciony chlebek cynamonowy


Chlebek, o wyraźnym smaku cynamonu i lekkiej nuty pomarańczy. Alternatywa zwykłej chałki, bądź bułki maślanej. Doskonały na śniadanie, na rodzinny piknik i do popołudniowej kawy.    


  

Pleciony, cynamonowy chlebek

przepis autorski

(4 chlebki) 


180 ml ciepłego mleka

70 g białego cukru

7 g suszonych drożdży

100 g masła

500 g mąki pszennej

pół łyżeczki soli

1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej

jajko

skórka starta z 1/2 pomarańczy

3/4 szklanki cukru cynamonowego



zamiast białego cukru - cukier brązowy bądź trzcinowy (wypiek będzie ciemniejszy)

zamiast masła - margaryna

zamiast skórki pomarańczy – 1 łyżeczka esencji pomarańczowej

zamiast cukru cynamonowego - 3/4 szklanki drobnego cukru zmieszanego z 2 łyżeczkami cynamonu

 


Drożdże rozpuść w mleku. Pozostaw na 10 minut.

Roztop 50 g masła przez 30 sekund w mikrofalówce, ostudź i dodaj do rozczynu.

Wymieszaj mąkę z solą, gałką muszkatołową, skórką startą z pomarańczy i cukrem.

Roztrzep jajko w misce trzepaczką.

Połącz wszystkie składniki w jednym głębokim naczyniu i wyrób na gładkie ciasto, ok. 10 minut.

Odstaw w ciepłe miejsce pod przykryciem na godzinę ( w tym czasie ciasto powinno zwiększyć dwukrotnie swoją objętość).

Następnie podziel ciasto na 4 równe części, wyłóż pierwszy kawałek na stolnicę oprószoną mąką i rozwałkuj na grubość 1,5 cm. Staraj się, żeby ciasto było bardziej dłuższe niż szersze.

Przekrój poziomo na pół, a kolejno każdą na 3 paski zostawiając z jednej strony 3 cm odcinek.

Zapleć dwa warkocze i połącz je oba końcami.

Zrób tak samo z pozostałymi częściami ciasta. Przełóż do keksówek wyłożonych papierem do pieczenia i odstaw na godzinę do napuszenia pod ściereczką.

Dalej nagrzej piekarnik do 190oC.

Wstaw dwie keksówki i piecz 20 - 25 minut, postąp tak samo z pozostałymi.

W międzyczasie roztop resztę masła w głębokiej kokilce przez 30 sekund w mikrofalówce.

Upieczone chlebki pozostaw do wystygnięcia na 10 minut, a następnie każde posmaruj obficie masłem, posyp cynamonowym cukrem i gotowe!


 

Ciasto możesz podzielić na więcej mniejszych części i zrobić małe plecione bułeczki. Wtedy piecz je 15 minut.
Gotowy chlebek możesz kroić na kromki, lub na trzy części – wtedy będziesz miał 3 bułeczki.
Do cynamonowego cukru możesz dodać przyprawę korzenną - poczujesz zapach świąt!
Smakuje wspaniale bez niczego jak i z masłem czy konfiturą, np. konfiturą pomarańczową.

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

Witamy 2012 rok!
Ostatnie dni I semestru, trzeba pozaliczać wszystkie zaległe sprawdziany i kartkówki. 
Ja mam ich bardzo dużo!
W czwartek wybywam do mojej przyjaciółki, która też jest zafascynowana pieczeniem i odkrywaniem nowych smaków, więc sprawozdanie napewno będzie!
Pozdrawiam,
Weronika

19 komentarzy:

asieja pisze...

słodki ten Twój chlebek.

@Piniata pisze...

przepis spisany do wypróbowania :D

majka pisze...

Wyglada rewelacyjnie. I jak swietnie zapleciony :)) Mniam :)

Pozdrowienia.

kuchniawformie pisze...

Posmarowany odrobiną masła, niebo!Już mam ochotę piec!

Maggie pisze...

Podoba mi sie bardzo! Przepadam za slodkimi drozdzowymi wypiekami, wiec jestem pewna, ze ten chlebek przypadlby mi do gustu.

kasandraa6 pisze...

jaki słodki mniam mniam -tylko jeść

martex.82 pisze...

prześlicznie zapleciony ten chlebek :)

ale babka pisze...

piękny!! bardzo ładnie spleciony

Kini^^ pisze...

wygląda obłędnie. a plecionka jest mistrzowska :)

Asiek pisze...

Ale pięknie zapleciony!!!
Pozdrawiam:)

slyvvia pisze...

Aż tu czuję ten zapach. Pycha :)

pees pisze...

coś wspaniałego:D wgląda cudnie

Sue pisze...

Masło z cukrem i cynamonem dobrze znam. Ale na chlebku, to dla mnie nowość. Szczególnie na takim warkoczyku. :)

kornik pisze...

Pięknie musi pachnieć! kocham cynamon a Twoja plecionka wygląda uroczo:)

agnieszka pisze...

Uwielbiam przepisy na wypieki cynamonowe ;)

wykrywacz smaku pisze...

przepiękna plecionka!

kachna pisze...

wspaniały chlebek... :)
pysznie i aromatycznie!

http://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com

Agnieszka Trzaska pisze...

Och śliczny jest! Świetny do mleka z masełkiem na śniadanie. Jak chałka ;)

Kasia - Fitnessie pisze...

Wygląda cudownie!!!
Nie mogę się oprzeć i chyba jutro upiekę taki u siebie :))

Zapraszam do siebie!
Póki co dopiero zaczynam swoją przygodę z blogowaniem, ale może kiedyś znajdziesz u mnie coś ciekawego.
www.fitnessie.blogspot.com

Pozdrawiam!

.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...