czwartek, 19 stycznia 2012

Beet chocolate muffins with raspberry





Czekoladowe muffiny z dodatkiem niewyczuwalnych buraków, malin, płatków migdałowych i mąki pełnoziarnistej. Kiedy ugryziesz kawałek poczujesz niesamowitą delikatność tej wielkiej babeczki. Najlepsza jest wypiekana we własnoręcznie zrobionej papilotce. (Instrukcja pod przepisem)

 



 


Beet chocolate muffins with  raspberry

przepis autorski z pomocą Agaty Jastrzębskiej

(4 sztuki)


200g buraków

150g mrożonych malin
50ml mleka
125ml oleju
1 jajko
70g cukru białego
70g cukru brązowego
kilka kropel aromatu waniliowego

80g mąki pszennej
80g mąki pełnoziarnistej
30g kakao
1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

płatki migdałowe

zamiast mrożonych malin – świeże maliny

zamiast oleju – rozpuszczone, ostudzone masło
zamiast cukru białego czy brązowego – inny cukier
zamiast aromatu waniliowego – łyżeczka esencji waniliowej
zamiast mąki pełnoziarnistej – mąka orkiszowa lub żytnia

Obierz buraki.

Doprowadź w garnku wodę do wrzenia i włóż je. Gotuj na wolnym ogniu 2 h pod przykryciem.
Maliny wyjmij z zamrażarki, włóż do miski, odstaw do rozmrożenia.
Następnie ostudź buraki i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Nagrzej piekarnik do 180oC.
Wymieszaj mokre składniki oprócz malin i buraków.
Dodaj odciśnięte z soku maliny i odciśnięte z soku buraki.
Wymieszaj ponownie.
Wymieszaj suche składniki i dodaj do mokrych. Połącz drewnianą łyżką.
Nałóż do 4/5 wysokości papilotek, udekoruj płatkami migdałowymi, wstaw do piekarnika i piecz 40-45 minut. Czas pieczenia zależy od rodzaju piekarnika, który posiadasz.
Czy są gotowe możesz sprawdzić za pomocą drewnianego patyczka włożonego w środek muffiny.
Zdejmij z nich folię aluminiową i pozostaw w samej papierowej papilotce.

Muffiny nadają się do jako baza do cakepops.

Instrukcja wykonania foremek

papier do pieczenia
folia aluminiowa
szklanka o 6-7 cm średnicy


Kawałek folii aluminiowej złóż na pół. (bardziej szerszy niż dłuższy)
Na środek połóż kawałek papieru do pieczenia.
Na środek połóż szklankę, złap od spodu całość, obróć do góry nogami i naciągnij folię przyciskając ją do ścianek szklanki. 
Wyjmij naczynie i gotowe! – właśnie uzyskałeś foremkę do muffinek.

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………


Śniegu po kolana! Jedzenie nawet smaczne. Bawię się świetnie.
Pozdrowienia z Nowej Morawy, 

Weronika

13 komentarzy:

ale babka pisze...

fajnie że napisałaś jak zrobić papilotki. Muffinki muszą być przepyszne - wyglądają wspaniale!!!

Kini pisze...

kuszące te buraczane muffinki :)

Maggie pisze...

Swietnie wygladaja! Jadlam gdzies kiedys buraczane brownies, byly pyszne, wiec i te muffiny kusza mnie bardzo.

adventure pisze...

wyglądają wspaniale!

Aurora pisze...

NIEBO !!! RAJ !!! :D

slyvvia pisze...

Mmmm. Cudowne :D Jeszcze nie piekłam niczego z burakami, ale z innymi warzywami na słodko jest pysznie, więc z nimi na pewno też.

kachna pisze...

wyglądają pysznie :)

http://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com

Maja i Kamila pisze...

zaskakujące te buraki... muffinki urzekające, świetne to papilotkowanie:)

pees pisze...

Weroniko, jaka śliczna muffina!
jakbym zjadła, i z burakami, więc zdrowa~!:)
jeju:)

baw się dobrze :)

Anonimowy pisze...

Dorota pisze:
jaki fajny pomysł z tymi foremkami...a jak znajdziesz wolną chwilke to zajrzyj na mojego bloga,założyłam go dopiero w listopadzie i zależy mi na każdej opinii,tej krytycznej też pozdrawiam lipkowy-domek.blogspot.com

przecinkowa pisze...

wyglądają cudnie :)

Anonimowy pisze...

A co zrobić z folią aluminiową,która została po zrobieniu foremki? Piecze się w niej i dopiero po upieczeniu zdejmuje,czy jak?

muffinka pisze...

Drogi anonimie,
folię ściągasz dopiero po upieczeniu, to ona trzyma całość i chroni papier do pieczenia przed zniekształceniem.
Miłej zabawy z foremkami!

Pozdrawiam

.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...