sobota, 28 stycznia 2012

Waniliowy sernik na zimno na kawowym spodzie






Serowe ciasto bez pieczenia z dodatkiem śmietanki, wanilii i kardamonu na genueńskim biszkopcie nasączonym kawą Brazylia Yellow Bourbon, o której przeczytać możecie pod przepisem. Uroczy wzorek zrobiony jest z kawowo-kakaowego sosu.

 



Waniliowy sernik na zimno na kawowym spodzie

przepis autorski

(tortownica o średnicy 24 cm)  


biszkopt genueński:

3 jajka
75g drobnego cukru
60g mąki pszennej
1 1/2 łyżki kakao
30g masła
szczypta soli

masa serowa:

450g mielonego twarogu
200ml śmietanki kremówki
100g cukru pudru
100ml mleka
1 łyżka żelatyny
1/2 łyżeczki kardamonu
ziarenka z 1 laski wanilii
kilka kropli aromatu waniliowego

poncz:
60 ml zaparzonej kawy Brazylia Yellow Bourbon (1 kopiata łyżka na 60 ml wody)

sos kawowo-kakaowy:
40g masła
1 łyżka kakao
1 łyżka kawy rozpuszczalnej w proszku
1 1/2 łyżki cukru pudru
1 łyżka wody

zamiast mielonego twarogu – trzykrotnie zmielony twaróg

zamiast śmietanki kremówki – 200 ml mleka i bita śmietana w proszku, wtedy ilość cukru należy zmniejszyć do 3 łyżek
zamiast laski wanilii – 3 torebki cukru waniliowego, wtedy ilość cukru pudru należy zmniejszyć do 50g
zamiast aromatu waniliowego – 1 łyżeczka esencji waniliowej
zamiast masła – margaryna (w obu przypadkach)

Radzę nie zmieniać kawy na inną, gdyż ta dzięki swojej naturalnej słodyczy doskonale się harmonizuje z całą resztą. Jeśli takiej nie masz, to dodaj 1 łyżkę cukru i kilka kropel wody różanej do zwykłej kawy.


Biszkopt genueński: Oddziel białka od żółtek.
Rozgrzej piekarnik do 180oC.
Roztop masło w mikrofalówce bądź w rondelku i ostudź.
Białka ubij na sztywną pianę z solą, dodając pod koniec drobny cukier.
Następnie ciągle ubijając, zmniejsz obroty miksera na najniższe, jakie masz, dodawaj po jednym żółtku, każde ubijając 30 sekund.
Mąkę i kakao przesiej w misce.
Dodaj masę jajeczną do suchych składników i dokładnie, delikatnie połącz drewnianą łyżką. Dodaj masło i wymieszaj.
Wstaw do piekarnika na 18 minut. Sprawdź czy jest upieczone przy pomocy drewnianego patyczka. Odstaw do ostudzenia.
Masa serowa: Ubij śmietankę, dodając pod koniec cukier, aromat, ziarenka wanilii i kardamon.
Zagrzej mleko, aby było gorące i wymieszaj z żelatyną. Dodaj 2 łyżki twarogu, wymieszaj, połącz z resztą sera i następnie ze śmietanką.

Sos kawowo-kakaowy: Roztop masło w rondelku, dodaj pozostałe składniki, mieszaj przez 2 minuty i następnie ostudź.


Wykończenie: Nasącz całą powierzchnię biszkoptu ponczem i nałóż masę serową. Uderz o blat.
Na wierzch sernika nakładaj po łyżeczce sosu kawowo-kakaowego w równych odstępach.
Przygotuj drewniany patyczek, zanurz go w jednym groszku z sosu i przesuwając go kolistym, szybkim ruchem do następnych groszków, w ten sposób utworzysz wzorek.
Tak przygotowane ciasto włóż na noc do lodówki.

Kawowo-kakaowego sosu możesz zrobić więcej, zamknąć w słoiczku i używać do naleśników, kawy bądź innych słodkości.

Genueński biszkopt sprawdzi się doskonale w tortach.
………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………


Kawa Brazylia Yellow Bourbon zaskakuje swoimi walorami smakowymi i zapachowymi. Wyczuwalna jest słodycz kwiatów, między innymi delikatnego jaśminu i lekka goryczka pomarańczy. Jest uważana za najlepszą kawę w Brazylii ze względu na swą harmonię i subtelność. Ma łagodny, słodki smak i niską kwaskowatość. Pasuje do deserów na zimno, pączków z konfiturą z dzikiej róży i tiramisu z dodatkiem wody różanej.
Taką kawę można kupić na stronie moonlightcoffee.





Pozdrawiam,
Weronika

PS
Recenzja kawy Columbia Supremo 

17 komentarzy:

Daria Anna pisze...

Wygląda świetnie :)

slyvvia pisze...

Ledwo skończyła się blaszka ciasta, a już za twoją pokusą, mam ochotę na sernik ;) Pyszności.

Ale babka i robi to co lubi pisze...

piękny jest ten wzorek!!

Kasia, Slodkie fantazje pisze...

Pięknie wygląda! :)

Russkaya pisze...

Wow...oszaleć można od samego patrzenia! :)

aronia pisze...

Cudny, a właśnie miałam ograniczyć pieczenie ciast

Sue pisze...

Ja tak samo jak Slyvvia, dopiero skończyłam jeść ciacho i mam ochotę piec kolejne. Najlepiej takie jak Twoje!

aga pisze...

przepieknie wyglada, ten wzorek jest sliczny:)

Eat with gusto! pisze...

Sernik wygląda bardzo smakowicie. Piękne "esy floresy" :).

ola pisze...

wygląd nieziemski! ja też dzisiaj upiekłam sernik, ale coś czuję, że niedługo upiekę kolejny, tym razem z tego przepisu :)

Kasia_h pisze...

Stworzyłaś CUDO! Wygląda obłędnie!

kulinarne-smaki pisze...

Wygląda tak jakby unosił się nad ziemią taki obłoczek, chmurka małe cudo.

dream-about-muffins pisze...

@Daria Anna,
@Kasia,
@Russkaya,
@aga,
@Eat with Gusto,
@Kasia_h,
@kulinarne smaki,
dziękuję.
@sylvvia, wybacz, ale naprawdę warto oprzeć się tej pokusie :)
@Ale babka i robi to co lubi,
i nie jest trudny do wykonania!
@aronia, nie ograniczaj!
@Sue, @ola, to bierz przepis i działaj ! :)

Pozdrawiam

Kropka pisze...

wzorek cudny:) a i kawa kusi...;)

Maggie pisze...

Wyglada bosko! Wprawdzie wole pieczone serniki od tych na zimno, ale skoro spod kawowy (a ja kawoszka jestem), to skusilabym sie i na taki :)

Tylko Spróbuj pisze...

dla tego sernika byłabym w stanie zgrzeszyć!
a kysz! :))

Anonimowy pisze...

O Booooooooozeeee - cudny widok! Pychotka! Mniam! :) opozdrawiam, Dorka

.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...