sobota, 31 grudnia 2011

Drożdzowe ciasteczka z cynamonowym cukrem (+życzenia)


Yeast cookies with cinnamon sugar

Puszyste, drożdżowe ludziki w korzennym cukrze. Idealne do przygotowania z rodziną. 












Drożdżowe ciasteczka z cynamonowym cukrem
przepis autorski
(70 sztuk)
 

180 ml ciepłego mleka                                                      

70 g białego cukru                                                                      
7 g suszonych drożdży                                                                        
100 g masła                                                                                 
500 g mąki pszennej
pół łyżeczki soli
1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
jajko
3/4 szklanki cukru cynamonowego
 
zamiast  białego cukru  - cukier brązowy bądź trzcinowy
zamiast  masła  - margaryna
zamiast  cukru cynamonowego  - 3/4 szklanki drobnego cukru zmieszanego z 2 łyżeczkami cynamonu
 

Drożdże rozpuść w mleku. Pozostaw na 10 minut.

Roztop 50 g masła przez 30 sekund w mikrofalówce, ostudź i dodaj do rozczynu.
Wymieszaj mąkę z solą, gałką muszkatołową i cukrem.
Roztrzep jajko w misce trzepaczką.
Połącz wszystkie składniki w jednym głębokim naczyniu i wyrób na gładkie ciasto, ok. 10 minut.
Odstaw w ciepłe miejsce pod przykryciem na godzinę (w tym czasie ciasto powinno zwiększyć dwukrotnie swoją objętość).
Następnie ciasto wyłóż na stolnicę oprószoną mąką i rozwałkuj na grubość 1 cm.
Wykrawaj ciasteczka foremką w kształcie ludzika i układaj w odstępach na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. Wyjdą Ci trzy blachy.
Odstaw do napuszenia na godzinę przykryte ściereczką.
Nagrzej piekarnik do 190oC.
Wstaw pierwszą blachę i piecz 10 minut, postąp tak samo z pozostałymi.           
W międzyczasie roztop resztę masła w głębokiej kokilce przez 30 sekund w mikrofalówce.
Upieczone ciasteczka pozostaw do wystygnięcia na 5 minut, a następnie każde zanurz w maśle i posyp z obu stron cynamonowym cukrem. Układaj na papierze do pieczenia i pozostaw do całkowitego ostygnięcia lub zjadaj od razu. :)


Przewiąż parę ciasteczek wstążką, zapakuj w celofan lub do pudełka i podaruj, jako prezent.
Możesz zrobić w ludzikach przed napuszeniem dziurki na oczy, guziki i narysować uśmiech lub po upieczeniu i obsypaniu cukrem udekorować lukrem.

Jeśli nie masz foremki w kształcie ludzika, to nic nie szkodzi, każdy kształt będzie tak samo smaczny! :)



 
Przewiąż parę ciasteczek wstążką, zapakuj w celofan lub do pudełka i podaruj, jako prezent.

Możesz zrobić w ludzikach przed napuszeniem dziurki na oczy, guziki i narysować uśmiech lub po upieczeniu i obsypaniu cukrem udekorować lukrem.

Jeśli nie masz foremki w kształcie ludzika, to nic nie szkodzi, każdy kształt będzie tak samo smaczny! :)


……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………







Jak Wam idą przygotowania do sylwestra? Do pożegnania starego roku?

Tyle się wydarzyło dobrego i złego przez ten czas, tyle błędów popełniliśmy, tyle się nauczyliśmy. Teraz znów zaczniemy od nowa, wejdziemy w 2012 rok z postanowieniami, w których mam nadzieję wszyscy wytrwamy!

Czytałam ostatnio swoje zapiski z całego roku 2011, było przy tym wiele śmiechu, łez na szczęście nie. Między problemami, przeżyciami – kartki z moimi przepisami, ubrudzone sosem czy czymś tam. Jedzeniem uszczęśliwiałam innych i siebie, kiedy coś piekłam od razu czułam się lepiej. Jedzeniem denerwowałam innych, kiedy się odchudzałam, albo nic nie jadłam. Wiem już, że to bez sensu – odchudzanie, lecz wiele ludzi tego po prostu nie rozumie. Trzeba się cieszyć jedzeniem, bo my je mamy w przeciwieństwie do ludzi Biednego Południa.

Życzę Wam na ten 2012 rok przede wszystkim abyście świadomie i rozsądnie podejmowali swoje decyzje, pamiętali, że rodzina jest najważniejsza, żeby praca Was nie pochłonęła, abyście rozwijali swoje talenty i umieli planować sobie dzień tak, aby znaleźć na wszystko czas.

Ludziom, którzy się uczą, abyście nie zapominali, że nauka jest obowiązkiem, którego nie powinniście zaniedbywać. Zacznie się II semestr, więc weźcie się w garść!

Sama jestem uczącą się i wiem, że czasami to trudne, jak przychodzi LENISTWO. Ogólnie jakoś nie lubię składać życzeń, staram się tego unikać, więc może czas to zmienić?

Pozdrawiam,

 Weronika

12 komentarzy:

Siaśka pisze...

Szczęśliweo Nowego roku! super te ludziki :D zapraszam do mnie

Justin&Dorothy pisze...

Ludziki są świetne... :) Szczęśliwego Nowego Roku!

Aurora pisze...

Uwielbiam podsumowania roku, spojrzenie wstecz i ubaw z tych wszystkich niepotrzebnych nerwów... I poczucie dumy z tego, że nadal żyję i to całkiem szczęśliwie :D Oby ten Nowy Rok był jeszcze smaczniejszy :))

ale babka pisze...

śliczne!!!słodkich chwil w Nowym Roku:)

Eat with gusto! pisze...

Piękne ciasteczka. Na zdjęciach wyglądają bardzo apetycznie :). Pozdrawiam. Życzę Szczęśliwego Nowego Roku!:)

poswix pisze...

Urocze ciasteczka. :-)


Wszystkiego pięknego w nowym roku! :-)

iltw pisze...

Piękne życzenia. Ze wszystkich jakie tu dziś przeczytałam to chciałabym aby właśnie Twoje mi się spełniły.
Wszystkiego dobrego. :*

Sue pisze...

Ale świetne, pulchniutkie ludziki!
Najlepszego w Nowym Roku! :)

burczymiwbrzuchu pisze...

Zaskoczyła mnie ich puszystość;) Z daleka wydawało mi się, że to kolejne kruche ciasteczka, a tu takie zaskoczenie. Świetny pomysł!

Ania Włodarczyk (aka vespertine) pisze...

Bardzo mi się podobają :)

Wiesz, co do krówek - nie ścięły się tak dobrze, bo pewnie za krótko je gotowałaś - podany czas jest szacunkowy, bo każda kuchenka ma swoją moc.

Jej, zjadłabym dziś wszystkie słodycze z Twej strony :)

PS Migdały śliczne!

Kasia_h pisze...

Jakie urocze:) Wspaniałego 2012:)

Panna Malwinna pisze...

Słodkie te ciasteczka. Wszystkiego dobrego w Nowym Roku;)

.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...