wtorek, 24 stycznia 2012

Ryż na mleku z sosem żurawinowym i czekoladą




 

Delikatne, lekko cynamonowe, ziarenka mlecznego ryżu oblane sosem ze 100% soku żurawinowego, kawałkami żurawiny i roztopioną mleczną czekoladą. Połączenie kwaśnych owoców i słodkiej czekolady idealne na początek dnia.

 



Ryż na mleku z sosem żurawinowym i czekoladą

przepis autorski

(2 porcje) 


450 ml mleka

1/3 szklanki ryżu mlecznego

3 łyżki cukru cynamonowego

125 ml soku żurawinowego 100%

2 łyżki suszonej żurawiny

1 łyżka mąki ziemniaczanej

1/2 łyżeczki masła

3 łyżki cukru

50g mlecznej czekolady o zawartości min 25% kakao

1 łyżka mleka 


zamiast cukru cynamonowego – cukier biały i 1/2 łyżeczki cynamonu

zamiast suszonej żurawiny – świeża
zamiast masła – margaryna
zamiast mlecznej czekolady – biała czekolada

Wlej mleko do rondelka i doprowadź do wrzenia. Dodaj cukier, zamieszaj i wsyp ryż.

Gotuj 20 minut, mieszając od czasu do czasu.
Wlej do rondelka sok żurawinowy, suszoną żurawinę i masło. Zagotuj i dodaj cukier. Odlej łyżkę wywaru i wymieszaj z mąką ziemniaczaną, tak by nie było grudek i dodaj do pozostałego sosu. Zamieszaj i gotuj 10 minut.
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej bądź w mikrofalówce, (jeśli wybrałeś drugą opcję, do naczynia nie może się dostać wody) i wymieszaj z mlekiem.
Podaj ryż na rozgrzane talerze, polej sosem żurawinowym i sosem czekoladowym.

Możesz całość udekorować płatkami migdałów lub innymi orzechami.
Żurawinowy sos możesz wykorzystać, jako dodatek do ciast, kawy czy naleśników – jest w smaku kwaskowaty, co równoważy słodycz głównego dania.
………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

Ryż mleczny, który Wam dziś prezentuję jest zdecydowanie delikatniejszy i wyrazistszy w smaku niż zwykły ryż okrągłoziarnisty np. Arborio. Najlepszy, jako baza do słodkich potraw.

Ten ryż można kupić na stronie eko-market.pl (link do ryżu). Jest bardzo wydajny i niewiele kosztuje.


Tu pisałam, że jeśli chcecie zrobić ryż na mleku, to z ryżem długoziarnistym Wam się to nie uda.
Polecam Wam również sok żurawinowy, wyprodukowany ze 100% żurawiny, bez dodatku cukru. Owy sok można kupić na tej stronie. W smaku jest kwaśny, lecz wspaniale równoważy słodkie potrawy.


Niedługo jeszcze inne przepisy w roli głównej z ryżem i z dodatkiem soku żurawinowego, który również jest wydajny, choć jest go tylko 330 ml.
Pozdrawiam,
Weronika

4 komentarze:

Panna Malwinna pisze...

Ale apetycznie wygląda. Z chęcią zaczęłabym dzisiejszy dzień od takiego ryżu;)

ANNA pisze...

Przepysznie wygląda...

Aurora pisze...

Plan na jutro :D

Saratelka pisze...

Smacznie się zapowiada! Może uda mi się kiedyś kupić taki ryż, choćby dla porównania :)

.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...