Pasta, ta nadaje się na kanapkę, jak i do wypieków. Można wyjadać łyżką prosto ze słoika – smakuje trochę jak chałwa, bo jest zrobiona z miazgi sezamowej. Łyżeczka konfitury pomarańczowej i miód
sprawiają, że sezam nabiera nowego, ciekawego smaku.
sprawiają, że sezam nabiera nowego, ciekawego smaku.
Pasta sezamowa z nutą pomarańczy i miodu
przepis autorski
(250g)przepis autorski
1 szklanka sezamu
1 ½ łyżki naturalnego miodu
1 łyżeczka konfitury pomarańczowej
3 łyżki oleju z pestek winogron
16 g cukru waniliowego
zamiast naturalnego miodu - miód sztuczny
zamiast konfitury pomarańczowej - kandyzowana skórka z pomarańczy lub skórka starta z pomarańczy
Nagrzej piekarnik do 175oC.
Przygotuj blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Rozsyp na niej ziarna sezamu. Wstaw do piekarnika i piecz przez 10 minut.
Ostudź sezam, a następnie zmiksuj. Ciągle miksując dodawaj olej, konfiturę, miód i cukier. Nagrzej piekarnik do 175oC.
Przygotuj blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Rozsyp na niej ziarna sezamu. Wstaw do piekarnika i piecz przez 10 minut.
Przełóż do słoiczka. Trzymaj w lodówce do 2 tygodni.
......................................................................
Ja użyłam pasty do … i wyszły przepyszne. Przepisu na (…) możecie się spodziewać w przyszłym tygodniu.
Pozdrawiam i życzę miłej niedzieli,
WeronikaPS Zaczynam pisać przepisy, w końcu, w 2 os. l. poj. !
9 komentarzy:
Bardzo ciekawy pomysł! Podoba mi się i musi być pyszna! :-)
Mnie się bardzo podoba. Z chęcią zrobię :)
PS Masz genialne włosy!
brzmi super ta masa... jak zwykle cierpię bo nie mam blendera... haha ja też zamierzam poprzeszkadzać babci na święta :D
Ciekawy pomysł. Ja w tej chwili mogłabym zjadać wszystko co jest z cytrusami:)
Mogłabym jeść i jeść! Świetny pomysł:)
Swietny pomysl! Troche jak tahini z pomaranczowa nuta :)
ojeeej
taka masa do wypieków byłaby jak znałazł...
może na urodziny postaram się coś z nią zrobić?
styczeń niedlugo!:)
buziak!
obserwujemy?
Maggie, to taka tahini w stężonej wersji mogłabym rzec :)
Pees, ciekawe kto pierwszy coś wymyśli z tą pastą :)
Już jutro przepis na ... z nią:)
Uwielbiam chałwe! W dodatku paczka sezamu zalega w szafce, więc na pewno z chęcią wykorzystam twój przepis! Mniam :D
Prześlij komentarz