czwartek, 29 grudnia 2011

Krówki z białą czekoladą i żurawiną





Fudge with white chocolate and cranberry.

Połączenie czekolady, krówek i bakalii - nie ma nic lepszego na poprawienie humoru niż porządna dawka słodkości. Proces przygotowania krówek nie należy do najprzyjemniejszych, lecz uczy cierpliwości w kuchni. Warto się trochę pomęczyć, by potem rozkoszować się taką delicją.

 


 


Krówki z białą czekoladą i żurawiną

przepis autorski z pomocą Anny Włodarczyk

(16 sztuk)

 

300 ml śmietany kremówki 30%

szczypta kardamonu

140g białego cukru

200 g białej czekolady

3 łyżki mleka w proszku

/2 szklanki suszonej żurawiny

1 łyżka kakao 


zamiast *kardamonu* - 1/2 łyżeczki cynamonu lub ziarenka z 1/2 laski wanilii (jeśli chcesz uzyskać korzenny aromat wybierz cynamon)

zamiast *białej czekolady* - mleczna czekolada (zmieni się smak batonika)



Przygotuj garnek z grubym dnem. Wlej kremówkę, cukier, kardamon, zamieszaj i podgrzewaj.

Gdy zacznie się gotować zmniejsz gaz do minimum i mieszaj, co jakiś czas. Pierwszy etap trwa ok. 25 minut.

Gdy zacznie gęstnieć nie przestawaj mieszać (masz pewność, że się nie przypali). Mieszaj przez 25 minut. Co jakiś czas zwiększaj gaz, masa się będzie podnosiła, na kilka sekund. Przyspieszy to proces gęstnienia.

Sprawdź czy masa jest gotowa kładąc 1/2 łyżeczki na talerz, powinna od razu zastygnąć. Jeśli tak nie jest pogotuj jeszcze chwilę. Nie za długo, gdyż zastygnie Ci na kamień:)

Przelej do formy keksowej, ostudź i wstaw do lodówki.

W międzyczasie przygotuj masę czekoladowo-żurawinową. Roztop czekoladę w kąpieli wodnej, gdy będzie gładka dodaj mleko w proszku i zamieszaj. Dodaj żurawinę i powtórz czynność.

Wylej na masę krówkową, ostudź i włóż do lodówki na całą noc.

Kiedy masa zastygnie posyp ją kakao.

Pokrój na 16 kawałków nożem, który ciągle powinien być gorący – trzymaj go wysokiej szklance z ciepłą wodą. I gotowe!


Świetnie się sprawdzą jako prezent, ułożone na kawałku papieru, przewiązane wstążką i zapakowane w celofan bądź pudełko.
………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

Aktualnie jestem już w moim magicznym miejscu, gdzie mam wspaniałą kuchnię, gdzie czuje się wypoczęta… Może następnym razem wstawię parę zdjęć, bo jest naprawdę pięknie.

Pozdrawiam,

Weronika

14 komentarzy:

slyvvia pisze...

Śliczne. Aż chciałoby się sięgnąć :D

Monisia pisze...

Jakie one piękne;))

martex.82 pisze...

wow i czekolada i żurawina, no nieźle "wypasione" te krówki,pychota :)

magnolia0joaska pisze...

Wyglądaj przepysznie! Mniam!

Siaśka pisze...

poproszę jedną!!

kachna pisze...

to musi być niesamowicie pyszne...

http://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com

Russkaya pisze...

Jestem zachwycona!

Holga pisze...

Jej. Na usta ciśnie mi się wow. Mimo tego, że nie jestem wielką fanką białej czekolady - porywam trzy ;).

Dusia pisze...

przepyszne muszą być.

Przygody kulinarne pisze...

To ciasto to istne marzenie! :)nie mogę się napatrzeć! :)

iltw pisze...

Cudo! ;D Zrobię to na pewno. Już lubię ten przepis bo nie potrzeba do niego piekarnika. A wygląda niesamowicie! :)

Maggie pisze...

Alez to pieknie wyglada! Nie zostaly ci ze dwie albo trzy dla mnie? ;)

dream-about-muffins pisze...

Niestety nie!
Ale dziewczyny bierzcie się do pracy! Są genialne!

Maja i Kamila pisze...

No błagam teraz nie zasnę!
Niesamowite są:)

.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...