Fudge with white chocolate and cranberry.
Połączenie czekolady, krówek i bakalii - nie ma nic lepszego na poprawienie humoru niż porządna dawka słodkości. Proces przygotowania krówek nie należy do najprzyjemniejszych, lecz uczy cierpliwości w kuchni. Warto się trochę pomęczyć, by potem rozkoszować się taką delicją.
Krówki z białą czekoladą i żurawiną
przepis autorski z pomocą Anny Włodarczyk
(16 sztuk)
300 ml śmietany kremówki 30%
szczypta kardamonu
140g białego cukru
200 g białej czekolady
3 łyżki mleka w proszku
/2 szklanki suszonej żurawiny
1 łyżka kakao
zamiast *kardamonu* - 1/2 łyżeczki cynamonu lub ziarenka z 1/2 laski wanilii (jeśli chcesz uzyskać korzenny aromat wybierz cynamon)
zamiast *białej czekolady* - mleczna czekolada (zmieni się smak batonika)
Przygotuj garnek z grubym dnem. Wlej kremówkę, cukier, kardamon, zamieszaj i podgrzewaj.
Gdy zacznie się gotować zmniejsz gaz do minimum i mieszaj, co jakiś czas. Pierwszy etap trwa ok. 25 minut.
Gdy zacznie gęstnieć nie przestawaj mieszać (masz pewność, że się nie przypali). Mieszaj przez 25 minut. Co jakiś czas zwiększaj gaz, masa się będzie podnosiła, na kilka sekund. Przyspieszy to proces gęstnienia.
Sprawdź czy masa jest gotowa kładąc 1/2 łyżeczki na talerz, powinna od razu zastygnąć. Jeśli tak nie jest pogotuj jeszcze chwilę. Nie za długo, gdyż zastygnie Ci na kamień:)
Przelej do formy keksowej, ostudź i wstaw do lodówki.
W międzyczasie przygotuj masę czekoladowo-żurawinową. Roztop czekoladę w kąpieli wodnej, gdy będzie gładka dodaj mleko w proszku i zamieszaj. Dodaj żurawinę i powtórz czynność.
Wylej na masę krówkową, ostudź i włóż do lodówki na całą noc.
Kiedy masa zastygnie posyp ją kakao.
Pokrój na 16 kawałków nożem, który ciągle powinien być gorący – trzymaj go wysokiej szklance z ciepłą wodą. I gotowe!
Świetnie się sprawdzą jako prezent, ułożone na kawałku papieru, przewiązane wstążką i zapakowane w celofan bądź pudełko.
………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
Aktualnie jestem już w moim magicznym miejscu, gdzie mam wspaniałą kuchnię, gdzie czuje się wypoczęta… Może następnym razem wstawię parę zdjęć, bo jest naprawdę pięknie.
Pozdrawiam,
Weronika
14 komentarzy:
Śliczne. Aż chciałoby się sięgnąć :D
Jakie one piękne;))
wow i czekolada i żurawina, no nieźle "wypasione" te krówki,pychota :)
Wyglądaj przepysznie! Mniam!
poproszę jedną!!
to musi być niesamowicie pyszne...
http://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com
Jestem zachwycona!
Jej. Na usta ciśnie mi się wow. Mimo tego, że nie jestem wielką fanką białej czekolady - porywam trzy ;).
przepyszne muszą być.
To ciasto to istne marzenie! :)nie mogę się napatrzeć! :)
Cudo! ;D Zrobię to na pewno. Już lubię ten przepis bo nie potrzeba do niego piekarnika. A wygląda niesamowicie! :)
Alez to pieknie wyglada! Nie zostaly ci ze dwie albo trzy dla mnie? ;)
Niestety nie!
Ale dziewczyny bierzcie się do pracy! Są genialne!
No błagam teraz nie zasnę!
Niesamowite są:)
Prześlij komentarz