poniedziałek, 26 grudnia 2011

Panna cotta z makiem i żurawiną - zostało Ci trochę masy makowej?



Delikatny, mleczny deser, na którego przygotowanie potrzeba tylko 5 minut!


Panna cotta po włosku oznacza gotowaną śmietankę. Pochodzi z Toskanii. Podstawowy proces przygotowania to podgrzanie śmietany z żelatyną i dodatkami (wanilia, skórka cytrynowa), wylanie do okrągłej foremki i 6 h tężenia w lodówce. Następnie babeczkę wykłada się do góry dnem i przybiera najczęściej owocami lub sosem owocowym.


Panna cotta z makiem i żurawiną
przepis autorski
(3 porcje)

1/2 szklanki śmietany kremówki
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki cukru
1/2 łyżeczki cynamonu (z miliszczyptą mielonego anyżu)
2 łyżeczki żelatyny
łyżeczka gorącej wody
1 łyżeczka esencji waniliowej
4 łyżki masy makowej
łyżka suszonej żurawiny
3 migdały

zamiast cynamonu - 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej (smak będzie ostrzejszy, ale mało wyczuwalny)
zamiast esencji waniliowej - ziarenka z 1/2 laski wanilii (smak będzie intensywniejszy)


Wlej do garnka kremówkę, mleko i cukier. Zagotuj, cały czas mieszając.
Żelatynę rozpuść w łyżeczce wody, dodaj do garnka, zamieszaj i po 30 sekundach zdejmij z ognia.
W międzyczasie zmieszaj masę makową z esencją i żurawiną.
Przygotuj 3 kokilki. Na dno wyłóż po sporej łyżce masy makowej, włóż migdała w środek i całość dociśnij łyżką.
Wlej po równo masę śmietankową do naczyń. Odstaw do wystygnięcia.Ostudzone, wstaw do lodówki na minimum 6 h.
Przygotuj szerokie naczynie z gorącą wodą. Wstaw do niego kokilki na 30 sekund i wykładaj na talerze. Jeśli Ci się nie udało, to spróbuj wyjąc nożem uprzednio zanurzonym w gorącej wodzie, obrysowując ścianki kokilki.


Udekoruj płatkami migdałów. Możesz polać całość miodem lub sosem karmelowym.



Żurawinę możesz wcześniej namoczyć w rumie, będzie wtedy wyczuwalna nutka alkoholu w potrawie.
Do masy makowej możesz dolać łyżeczkę whisky – wersja dla dorosłych :)
...............................................................


Moje pierwsze toskańskie danie! Chciałabym kiedyś wyjechać do Toskanii, był może ktoś z Was?  
…Marzenia, marzeniami…



Pozdrawiam,
Weronika


Ps Nie działa mi funkcja "zaplanowanych postów"... :(

3 komentarze:

Siaśka pisze...

genialne!! ale nie mam kremówki ;/ a już bym robiła! a sklepy pozamykane :D zapraszam do mnie

Anonimowy pisze...

fajny pomysł z tym makiem, u mnie też ta funkcja nie działa

Dusia pisze...

super pomysł na wykorzystanie masy makowej!

.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...