czwartek, 23 sierpnia 2012

Povitica bread z lemon curd i fistaszkami.

 
 

Cudownie pozawijany chlebek z lemon curd, fistaszkami i chrupiącą panierką z cukru na wierzchu. Idealny!

 


Povitica bread z syropem lemon curd i fistaszkami

przepis autorski
(keksówka)

zaczyn:

1/2 łyżeczki cukru
1/4 łyzeczki mąki pszennej
2 łyżki wody
2 łyżeczki suszonych drożdży
 
ciasto właściwe:
1/2 szklanki mleka
3 łyżki cukru
3/4 łyżeczki soli
1 roztrzepane jajko
1 łyżka stopionego masła
2 szklanki mąki pszennej
 
nadzienie:
3/4 szklanki lemon curd
100g posiekanych orzeszków ziemnych
 
oraz:
jajko
garść cukru

Wymieszaj wszystkie składniki na zaczyn i odstaw na 5 minut.

Podgrzej mleko, cukier i sól, aż powstanie jednolity płyn, ostudź do temperatury odpowiedniej dla drożdży.
Dodaj jajko, następnie masło, wymieszaj. Dodaj zaczyn, wymieszaj. Dodaj 1/4 szklanki mąki, wymieszaj drewnianą łyżką i stopniowo dodawaj resztę mąki. Wyrabiaj ciasto przez 8-10 minut. Odstaw do podrośnięcia pod folią spożywczą na 90 minut.
W międzyczasie przygotuj nadzienie. Pokrusz orzechy na mniejsze kawałki i roztrzep jajko.
Gdy ciasto wyrośnie, wyrób je przez kilkanaście sekund i rozwałkuj na cienki, duży prostokąt (u mnie wielkość stolnicy).
Rozgrzej piekarnik do 180oC.
Posmaruj powierzchnię ciasta lemon curd i posyp orzechami. Zawiń w dość ciasny rulon.
Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto złóż na kształt litery S, poziomo i włóż do keksówki. Posmaruj jajkiem i posyp cukrem.
Piecz 15 minut w 180oC i 40-45 minut w 150oC. Jeśli przyrumieniało by się zbyt szybko, nakryj wierzch folią aluminiową.
Wyjmij z piekarnika i ostudź.

Możesz pokombinować z nadzieniem. J
………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………



...jak sieć pająka.

Pozdrawiam,

muffinka

11 komentarzy:

Bee pisze...

Genialne! uwielbiam lemon curd, taki chleb to bardziej ciasto :) wygląda tak pysznie... muszę kiedyś wygospodarować trochę czasu, by go zrobić

whiness pisze...

Uwielbiam wypieki z nutą cytryny. :) To ciasto wygląda przepysznie, na pewno by mi zasmakowało.

teenager ;) pisze...

wow, znakomity przepis , a chlebek na pewno smakuje nieziemsko !

Basia pisze...

Wygląda cudownie i baaaardzo zachęcająco!
Pozdrawiam serdecznie!

Madzialena pisze...

Ależ on cudownie wygląda! Lemon curd, orzechy, jej, aż mi ślinka cieknie :)

Maggie pisze...

Wspaniale wyglada! Kromka albo dwie na sniadanie i jestem szczesliwym czlowiekiem :)

Natalia pisze...

Ale mi smaka narobiłaś ♥
Wygląda przepysznie :)

Loreta - Kulinarna Ja pisze...

Koniecznie wypróbuję! Wygląda cudownie, aż tutaj pachnie :D

gotowaniomania pisze...

Rewelacja! Wygląda znakomicie. Zjadłabym teraz kawałek do moje kawy.

Ida pisze...

Och... zjadłabym sobie na śniadanie...
Póki co muszą mi wystarczyć muffiny jagodowe :)
Co prawda nie z Twojego przepisu, ale i tak przepyszne.
Będzie można je zobaczyć na moim blogu.
Pozdrawiam! ♥

Unknown pisze...

Nie dość , że apetycznie wygląda to jeszcze ten środek fistaszkowy. :) Zapożyczam i jutro na podwieczorek postaram się sporządzić.
Dziękuję.
Pozdrawiam
Anuszka
P.S.: U Ciebie jest uroczo.

.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...