Cudownie
pozawijany chlebek z lemon curd, fistaszkami i chrupiącą panierką z cukru na
wierzchu. Idealny!
Povitica bread z syropem
lemon curd i fistaszkami
przepis
autorski(keksówka)
zaczyn:
1/2 łyżeczki cukru1/4 łyzeczki mąki pszennej
2 łyżki wody
2 łyżeczki suszonych drożdży
ciasto właściwe:
1/2 szklanki mleka
3 łyżki cukru
3/4 łyżeczki soli
1 roztrzepane jajko
1 łyżka stopionego masła
2 szklanki mąki pszennej
nadzienie:
3/4 szklanki lemon curd
100g posiekanych orzeszków ziemnych
oraz:
jajko
garść cukru
Wymieszaj wszystkie składniki na zaczyn
i odstaw na 5 minut.
Podgrzej mleko, cukier i sól, aż
powstanie jednolity płyn, ostudź do temperatury odpowiedniej dla drożdży.Dodaj jajko, następnie masło, wymieszaj. Dodaj zaczyn, wymieszaj. Dodaj 1/4 szklanki mąki, wymieszaj drewnianą łyżką i stopniowo dodawaj resztę mąki. Wyrabiaj ciasto przez 8-10 minut. Odstaw do podrośnięcia pod folią spożywczą na 90 minut.
W międzyczasie przygotuj nadzienie. Pokrusz orzechy na mniejsze kawałki i roztrzep jajko.
Gdy ciasto wyrośnie, wyrób je przez kilkanaście sekund i rozwałkuj na cienki, duży prostokąt (u mnie wielkość stolnicy).
Rozgrzej piekarnik do 180oC.
Posmaruj powierzchnię ciasta lemon curd i posyp orzechami. Zawiń w dość ciasny rulon.
Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto złóż na kształt litery S, poziomo i włóż do keksówki. Posmaruj jajkiem i posyp cukrem.
Piecz 15 minut w 180oC i 40-45 minut w 150oC. Jeśli przyrumieniało by się zbyt szybko, nakryj wierzch folią aluminiową.
Wyjmij z piekarnika i ostudź.
Możesz pokombinować z nadzieniem. J
………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
...jak sieć pająka.
Pozdrawiam,
muffinka
11 komentarzy:
Genialne! uwielbiam lemon curd, taki chleb to bardziej ciasto :) wygląda tak pysznie... muszę kiedyś wygospodarować trochę czasu, by go zrobić
Uwielbiam wypieki z nutą cytryny. :) To ciasto wygląda przepysznie, na pewno by mi zasmakowało.
wow, znakomity przepis , a chlebek na pewno smakuje nieziemsko !
Wygląda cudownie i baaaardzo zachęcająco!
Pozdrawiam serdecznie!
Ależ on cudownie wygląda! Lemon curd, orzechy, jej, aż mi ślinka cieknie :)
Wspaniale wyglada! Kromka albo dwie na sniadanie i jestem szczesliwym czlowiekiem :)
Ale mi smaka narobiłaś ♥
Wygląda przepysznie :)
Koniecznie wypróbuję! Wygląda cudownie, aż tutaj pachnie :D
Rewelacja! Wygląda znakomicie. Zjadłabym teraz kawałek do moje kawy.
Och... zjadłabym sobie na śniadanie...
Póki co muszą mi wystarczyć muffiny jagodowe :)
Co prawda nie z Twojego przepisu, ale i tak przepyszne.
Będzie można je zobaczyć na moim blogu.
Pozdrawiam! ♥
Nie dość , że apetycznie wygląda to jeszcze ten środek fistaszkowy. :) Zapożyczam i jutro na podwieczorek postaram się sporządzić.
Dziękuję.
Pozdrawiam
Anuszka
P.S.: U Ciebie jest uroczo.
Prześlij komentarz