Delikatne ziarenka mlecznego, okrągłoziarnistego ryżu*, otulone miodem, z kawałkami suszonych fig, chrupiących płatków migdałów i nutką cynamonu.
Ryż na mleku z suszoną figą i miodem
przepis autorski
(2 porcje)
2,5 szklanki mleka
1/3 szklanki ryżu mlecznego (klik)
50g suszonych fig BIO (klik)
50g płatków migdałów
4 łyżki miodu
1/2 łyżeczki cynamonu
ew. cukier i ziarenka wanilii
zamiast ryżu mlecznego - ryż okrągłoziarnisty, np. Arborio
Pokrój figi w kostkę.
Wlej mleko do garnka i doprowadź do wrzenia. Dodaj miód, figi, migdały, cynamon i ryż. Gotuj 25 minut mieszając od czasu do czasu. Podawaj z plasterkiem figi nasączonej miodem i pokruszonymi płatkami migdałów.
* O ryżu okrągłoziarnistym pisałam już kilka razy (np. tu), najlepszy do ryżu na mleku jest ryż mleczny, który możecie kupić w sklepie internetowym eko-market.pl. Nie widziałam go nigdzie indziej, a ten jest bardzo wydajny i tani. :)
………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
Lubię takie niebo.
Bezchmurne - jeszcze ujdzie.
Szarego nie lubię, a takie ostatnio bywa za często.
Monotonia przeplatana deszczem.
Podobno za kilka dni przez szarość mają się przebić promienie słońca, temperatura ma skoczyć do góry. Chcę założyć sukienkę, pospacerować nad Odrą, poleżeć na trawie i popatrzeć na białe, puszyste chmurki...
Pozdrawiam,
muffinka
5 komentarzy:
można się rozmarzyć przy takim ryżu.
Ja lubie miasta w ogole. I ryz na mleku tez lubie.
Pychota taki ryż!
mmm ryż na mleku <3 cudowny ;)
wygląda pięknie :) zrobie jednak na zwykłym ryżu :)
Prześlij komentarz