piątek, 20 kwietnia 2012

Jabłka w cieście (na życzenie).




 

 

Cynamonowe kawałki jabłka w chrupiącym cieście pod pierzynką z cukru pudru i   kroplami syropu klonowego. 

  



 

Jabłka w cieście

przepis zmodyfikowany na podstawie (klik)

(4-5 porcji) 

70g mąki pszennej

2 łyżki mąki ziemniaczanej

2 łyżki cukru trzcinowego

szczypta soli

duże jajko

4 łyżki śmietany

3 łyżki mleka

łyżeczka cynamonu +/-

świeżo mielona gałka muszkatołowa

esencja waniliowa/pasta waniliowa/ziarenka wanilii

 

2-3 jabłka (zależy od wielkości, najlepsze są duże) 

 

olej do smażenia

 

cukier puder/syrop klonowy 

 

zamiast mąki pszennej – mąka pełnoziarnista pół na pół z pszenną

zamiast cukru trzcinowego – cukier biały, brązowy, trzcinowy

zamiast śmietany i mleka - maślanka

zamiast świeżej gałki – mielona

zamiast oleju – oliwa (jej smak będzie bardziej wyczuwalny) 


Mąki przesiej do miski. Dodaj cukier, wanilię, sól, żółtko (!), śmietanę, mleko i wymieszaj. Białka ubij na sztywną pianę i delikatnie wymieszaj z resztą.

Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój na grube plastry. Posyp cynamonem i gałką.

Rozgrzej olej na patelni, powinno go być więcej niż 1/2 cm. Maczaj jabłka w cieście i delikatnie układaj na patelni. Smaż 1-1,5 minuty z każdej strony, aż będą rumiane. Jeśli chcesz uzyskać efekt bardziej chrupiących nalej więcej oleju.

Podawaj z cukrem pudrem.

Smacznego!:)

 

 

W ten sposób możesz też smażyć inne owoce.
Idealne również z konfiturą bądź sosem czekoladowym.
………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
Na życzenie, ponieważ, co sobie M. zażyczy, to na talerzu ma podane :)

Już się nie mogę doczekać jutra,
kulinarnej sesji,
weekendu majowego,
pieczenia makaroników, pakowania ich w pudełko i przewiązywania wstążką,
kolejnej serii analogowych zdjęć (pierwszą serie już mam, trzeba tylko zeskanować, wyszły nieziemskie!).

Czy takie jabłka w cieście to nie czasem smak dzieciństwa?

Pozdrawiam,
muffinka

10 komentarzy:

Maggie pisze...

To ja tez sobie zycze. Z dostawa do biurka.

Madzialena pisze...

Smaki z dzieciństwa, wspomnienie ukochanej Babci!
Zazdroszczę sesji i makaroników i życzę udnaego weekendu! :)

abcmojejkuchni pisze...

Takie placuszki to kocha moja córcia:) Piękne zdjęcia:)

Canette pisze...

Pamiętam jak mama smażyła racuchy z jabłkami i właśnie tak wyglądały. To był cudowny smak. Och, jak mi się zamarzyły te lata dzieciństwa i błogiej nieświadomości tylu rzeczy co teraz...

Dusia pisze...

Porywam kilka, bo nie zjadłam jeszcze śniadania.

Lovelykate pisze...

Jeden z moich ulubionych deserów :)

Dota pisze...

ohh bardzo mi sie podoba ten przepis:)

Kini pisze...

wyglądają jak super-puchate racuszki. Do wypróbowania z pewnością! :)

sniadankomania pisze...

świetne są! pychota ;)

Karmel-itka. pisze...

niesamowicie cudownie wyglądają. juz są tak puszyste! takie pulchne, niczym pączki.

całe wieki nie jadłam. aż mi wstyd z tego powodu.
to dobra motywacja, aby takie jabłuszka w cieście przyrządzić ;]

.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...