środa, 18 kwietnia 2012

Ryż na mleku z suszoną figą i miodem, a niebo?

 i




Delikatne ziarenka mlecznego, okrągłoziarnistego ryżu*, otulone miodem, z kawałkami suszonych fig, chrupiących płatków migdałów i nutką cynamonu. 





Ryż na mleku z suszoną figą i miodem

przepis autorski

(2 porcje)

2,5 szklanki mleka

1/3 szklanki ryżu mlecznego (klik)
50g suszonych fig BIO (klik) 
50g płatków migdałów
4 łyżki miodu
1/2 łyżeczki cynamonu
ew. cukier i ziarenka wanilii

zamiast ryżu mlecznego - ryż okrągłoziarnisty, np. Arborio

Pokrój figi w kostkę.

Wlej mleko do garnka i doprowadź do wrzenia. Dodaj miód, figi, migdały, cynamon i ryż. Gotuj 25 minut mieszając od czasu do czasu. Podawaj z plasterkiem figi nasączonej miodem i pokruszonymi płatkami migdałów.

 

* O ryżu okrągłoziarnistym pisałam już kilka razy (np. tu), najlepszy do ryżu na mleku jest ryż mleczny, który możecie kupić w sklepie internetowym eko-market.pl. Nie widziałam go nigdzie indziej, a ten jest bardzo wydajny i tani. :)

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………




Lubię takie niebo.
Bezchmurne - jeszcze ujdzie.
Szarego nie lubię, a takie ostatnio bywa za często.
Monotonia przeplatana deszczem.
Podobno za kilka dni przez szarość mają się przebić promienie słońca, temperatura ma skoczyć do góry. Chcę założyć sukienkę, pospacerować nad Odrą, poleżeć na trawie i popatrzeć na białe, puszyste chmurki...

Pozdrawiam,
muffinka


5 komentarzy:

asieja pisze...

można się rozmarzyć przy takim ryżu.

Maggie pisze...

Ja lubie miasta w ogole. I ryz na mleku tez lubie.

Angie pisze...

Pychota taki ryż!

sniadankomania pisze...

mmm ryż na mleku <3 cudowny ;)

Ala pisze...

wygląda pięknie :) zrobie jednak na zwykłym ryżu :)

.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...