Inny ryż niż okrągłoziarnisty, moim zdaniem się nie nadaje do ryżu na mleku. Taki ryż, bowiem wchłania płyn (w tym przypadku mleko), przez co nie trzeba dodawać żadnej śmietany, bo jego konsystencja już jest kremowa sama w sobie.
Nauka, nauka, nauka… mało czasu, więc dlatego nieregularnie piszę. Postaram się poprawić!
Ryż na mleku z karmelizowanymi jabłkami
filiżanka ryżu okrągło ziarnistego
4 filiżanki mleka
½ łyżeczki cynamonu
½ łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
3 łyżki cukru trzcinowego
jabłka:
5 małych jabłek
1 łyżka cynamonu
½ łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
1 łyżka miodu
2 łyżki cukru trzcinowego
2 łyżki wody + kilka kropli mleka
2-3 łyżki wody
1 Gotujemy mleko, i wrzucamy ryż (zawsze na jedną miarkę ryżu, 4 miarki mleka). Dodajemy cukier, cynamon i gałkę muszkatołową. Gotujemy ok. 20 minut.
2 Z cukru, 2 łyżek wody i mleka robimy syrop, dodajemy miód, cynamon i gałkę. Następnie wrzucamy jabłka i resztę wody. Dusimy pod przykryciem, aż jabłka się skarmelizują i będą miękkie, ale nie będą się rozpadać.
Smacznego i wybaczcie!