sobota, 28 kwietnia 2012

Caramelnuts - najprostsza orzechowo-karmelowa słodycz!


Orzeszki ziemne zatopione w karmelu w formie batoników. Gotowe już w kilka minut!







Caramelnuts

przepis autorski, nazwa A. Łaźniak
(20 batoników, ok. 500g)

300g cukru białego

2 łyżki wody
łyżka masła
300g orzechów ziemnych, niesolonych
szczypta soli

zamiast cukru białego – brązowy, trzcinowy

ewentualnie: sól morska, żurawina bądź inne bakalie, kakao


Cukier z wodą i solą wsyp na rozgrzaną patelnię/rondel, mieszaj bez przerwy, a gdy stanie się brązowy i płynny dodaj masło i orzechy. Smaż jeszcze minutę, a następnie zdejmij z ognia i wyłóż na papier do pieczenia. Jeśli chcesz uzyskać batoniki, to nie rozdzielaj orzechów i po zastygnięciu połam na kawałki.

Możesz je przechowywać szczelnie zamknięte przez 2 tygodnie.


 


Batoniki możesz włożyć do słoiczka lub ładnie zapakować i podarować znajomym.………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

Lubię targ koło MMMM (Mojego małego, magicznego miejsca). 
Świeże jajka, warzywa i owoce zachęcające swoimi barwami i zapachami, świeże ryby, choć niestety tym razem nieczynne.
Udało mi się kupić szczaw, szpinak i botwinkę! Będzie szczawiowa, a risotto z pieczarkami i szpinakiem i chłodnik z botwinką już były wczoraj.

Plaża ma 80m szerokości, morze jest nadzwyczajnie czyste i przyjemnie chłodne. Kroczę brzegiem, przed siebie, z książką w ręku. Temperatura rośnie, może jutro ubiorę sukienkę...

Pozdrawiam,
muffinka

9 komentarzy:

Aurora pisze...

Chrupiąca przyjemność to coś dla mnie :))
Ach, takie cudowne targi to czysta inspiracja kulinarna :D

mojetworyprzetwory pisze...

Przepysznie, prosto, chrupiąco, słodko...!

Madzialena pisze...

Pamiętam jak się zajadałam sklepowymi batonikami z orzechów w karmelu :) A tu tak łatwo można je przygotować w domu.

Zazdroszczę targu, ja mam koło domu malutki ryneczek gdzie nic nigdy nie ma a ceny z kosmosu :(

Unknown pisze...

uwiebiam orzechy w karmelu! domowe najlepsze, kiedyś wypróbuję ;) mniam!

Maggie pisze...

Uwielbiam zapach orzechow w karmelu. Nie potrafilabym sie oprzec tym batonikom.

Agnieszka pisze...

Orzechy i karmel, nie potrafię się powstrzymać temu połączeniu.
:)

moje pasje pisze...

fantastyczne!!! Uwielbiam takie batoniki ale jeszcze nigdy ich nie robiłam sama. Koniecznie do wypróbowania :)

Anonimowy pisze...

Przeczytałam całego twojego bloga i uważam, że masz talent do gotowania :)

Anonimowy pisze...
Ten komentarz został usunięty przez autora.

.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...