Amerykańskie naleśniki z dodatkiem startej skórki, soku z pomarańczy i kandyzowanej skórki pomarańczowej. To wszystko oblane złocistym miodem i udekorowane płatkami gorzkiej czekolady i migdałów.
Pomarańczowe pancakes z miodem
przepis autorski
(4 naleśniki)
mokre: 1/2 filiżanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
świeżo skórka starta z pomarańczy3 łyżki cukru trzcinowego
1 łyżeczka masła
1 jajko
suche: 3/4 filiżanki mąki pszennej
1/3 łyżeczki sody oczyszczonej1 łyżeczka kandyzowanej skórki pomarańczowej
dodatki: 3 łyżki płynnego naturalnego miodu
2 łyżki płatków migdałów
10 g gorzkiej czekolady o zawartości min. 70% kakao
zamiast świeżo wyciśniętego soku – gotowy sok
zamiast cukru trzcinowego – inny cukierzamiast masła – margaryna
zamiast mąki pszennej – pełnoziarnista z domieszką pszennej
zamiast naturalnego miodu – miód sztuczny lub syrop klonowy
zamiast płatków migdałów – drobno posiekane pistacje
Roztop masło w mikrofalówce bądź w rondelku i ostudź.
W jednej misce wymieszaj wszystkie mokre składniki trzepaczką, wraz z masłem, a do drugiej przesiej suche składniki i dodaj kandyzowaną skórkę pomarańczową.
Połącz wszystko razem i odstaw na 5 minut.
Rozgrzej teflonową patelnię i nakładaj po 2 łyżki masy. Obracaj w momencie pojawienia się pęcherzyków. (Jeśli naleśniki będą się za szybko rumieniły odstaw na chwilę patelnię do lekkiego ochłodzenia.)
Podawaj na rozgrzany talerz ułożone jeden na drugim. Polej miodem, posyp płatkami i zetrzyj czekoladę.
Zamiast płatków migdałów możesz udekorować pancakes konfiturą z pomarańczy lub pastą sezamową układając ją wokół naleśników, lub smarując je nią.
………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
Jak pewna czytelniczka bloga słusznie zauważyła jestem wielką fanką ryżu na mleku. Niedługo zobaczycie, że nie tylko na mleku:)
Uwielbiam również pancakesy.
Robiąc je miałam dylemat czy użyć mąki pszennej czy pełnoziarnistej. Kiedyś się odchudzałam i wszystko musiało być light albo z błonnikiem. Trochę z tego przyzwyczajenia pozostało, lecz jeśli chodzi o śniadanie to absolutnie. Żadnych przeszkód, przed oblaniem pancakes kolejną porcją miodu, posypaniem kolejną porcją wiórków czekolady czy zwiększeniem samej ilości naleśników. Śniadanie to czynność, która daje siłę na cały dzień i nie warto z niego rezygnować. Wręcz przeciwnie, należy sobie dogodzić, nie żałować i niczym się nie przejmować (kaloriami). Natomiast pamiętajcie, żeby każdy posiłek był mniejszy od pierwszego – królewskiego!
Pozdrawiam,
Weronika
8 komentarzy:
Hm... będę musiał wypróbować, ale w troszkę innej wersji, bo już mam pewną wizję ;) Dzięki!
ojej... poranek jak z bajki!
Śniadanko idealne;)
pancakes wyglądają obłędnie!
Aktualnie marzę o syropie klonowym. Ostatni raz wchodzę na Twego bloga przed snem bo jak tu teraz usnąć?!
Lubie cytrusowe smaki w slodkosciach. Wcale bym sie nie pogniewala, gdyby ktos mi zaserwowal takie nalesniki na sniadanie :)
Są przecudne i bardzo mi się takich zachciało...mniam:-)
@Gotowanie, a nie spanie,
czekam na relację!
@iltw, przepraszam!
Tylko nie jedz na noc! :)
@Maggie, ja też bym chciała dostac takie do łóżka :)
Pozdrawiam
Prześlij komentarz