wtorek, 28 lutego 2012

Marchewkowe ciasto z orzechami w karmelu





 

Ciasto, które jest nadzwyczajnie puszyste i delikatne z dodatkiem marchewki, cynamonu i gałki muszkatołowej, z kleksem z lukru i orzechami w karmelu, które są również idealne, jako samodzielna przekąska!



 


Marchewkowe ciasto z orzechami w karmelu

przepis z KUCHNI

(20-25 porcji)

320g cukru

400g mąki pszennej
24g proszku do pieczenia
1 łyżka cynamonu
1 łyżeczka świeżo startej gałki muszkatołowej
szczypta soli

400g drobno startej marchewki*

450ml oleju, np. Olivier
6 jajek

zamiast mąki pszennej – mąka pełnoziarnista pół na pół z pszenną

zamiast świeżej gałki – mielona
zamiast oleju – oliwa (jej smak będzie bardziej wyczuwalny)

Rozgrzej piekarnik do 160oC.

Do jednej miski przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszaj z cukrem i przyprawami.
W drugiej misce połącz mokre składniki. (Patrz, na *, która dotyczy marchewki).
Następnie połącz wszystkie składniki.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia i napełnij ciastem. Piecz 45-50 minut. Stopień upieczenia sprawdź drewnianym patyczkiem. Jeśli jest suchy, to gotowe!
Po ostudzeniu pokrój na kwadraty, udekoruj kleksem z lukru** i orzechami w karmelu***.

* Marchewkę należy obrać, odkroić końcówki, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, porządnie odcisnąć z soku i dopiero dodać.


Z połowy składników możesz upiec 12 muffinów, piecz je 25-30 minut, stopień upieczenia sprawdź drewnianym patyczkiem. Tu (klik) instrukcja jak zrobić samemu foremki na muffiny.

 

Ciasto możesz udekorować mleczną czekoladą startą na drobny pył.

 

 


Lukier**

przepis autorski


1 szklanka cukru pudru (+1, 2 łyżki)

1 białko

Utrzyj dokładnie białko z cukrem pudrem.


Wymieszaj cukier puder z pomarańczowym barwnikiem.

Taki lukier możesz użyć do dekoracji pierniczków czy innych ciastek.



Orzechy w karmelu***

przepis autorski z pomocą Piotra Wójcika


75g orzechów ziemnych, solonych
4 łyżki cukru
łyżeczka masła
łyżka wody

Cukier wsyp na rozgrzaną patelnię, mieszaj bez przerwy, a gdy stanie się brązowy i płynny dodaj masło, orzechy i wodę. Smaż jeszcze minutę, a następnie zdejmij z ognia i wyłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Postaraj się by orzechy nie były posklejane.


Możesz je przechowywać szczelnie zamknięte przez 2 tygodnie.

Orzechy możesz włożyć do słoiczka i podarować znajomym.
Świetnie się sprawdzą, jako przekąska na imprezie.

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………


Wczoraj obudziły mnie promienie słońca i towarzyszyły mi po drodze do szkoły. Napawały mnie optymizmem.
Sama myśl, że zaraz przyjdzie wiosna, że będzie ciepło, że w piątek wyjadę w piękne miejsce, ("byle do piątku"), że niedługo zamiast chodzić na nogach, wsiądę na rower z wielkim koszykiem, (który najpierw muszę kupić). "Będzie coraz lepiej", mówię sobie codziennie. Mam nadzieję, że tak będzie, że dostanę to, czego pragnę tak bardzo. Może kiedyś Wam zdradzę co to jest. 
Narazie w mojej głowie powinny się znajdować myśli o hemoglobinie, trombocytach, Janie III Sobieskim i graniastosłupach, lecz wkrada się wizja niezwykle uplecionej drożdzówki, czy innej, takiej, że kiedy na nią spojrzysz, to od razu się usmiechasz. I jeszcze są inne myśli, których jest zdecydowanie za dużo. Ale..
Mam do Was pytanie:
 Czy do ciasta drożdzowego można dodać barwnik?
Pozdrawiam,
Weronika

6 komentarzy:

kuchenny bałagan pisze...

Też wczoraj piekłam marchwiaka, to jedno z moich najbardziej ulubionych ciast :)

Panna Malwinna pisze...

Od samego patrzenia na zdjęcia cieknie ślinka;)

kachna pisze...

wygląda smakowicie :)))

kocie-smaki pisze...

ciasto wygląda bajecznie. ten lukier, orzeszki.. mmm :) i na rower też czekam, czekam z niecierpliwością :)

Maggie pisze...

Musialabym sie mocno hamowac, zeby nie wyskubac wszystkich orzeszkow ;)

Krysia pisze...

Smakowity przepis! Jeśli chodzi o barwnik… sama nigdy go nie łączyłam z ciastem drożdżowym ale wydaje mi się że jeśli oczywiście będziesz używać barwnika spożywczego nie powinno być żadnych problemów. Ja bym go tylko z ostrożności dodała na sam koniec;)

Krysia
http://codziszjemnasniadanie.tumblr.com/

.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...