Ciasto, które jest nadzwyczajnie puszyste i delikatne z dodatkiem marchewki, cynamonu i gałki muszkatołowej, z kleksem z lukru i orzechami w karmelu, które są również idealne, jako samodzielna przekąska!
Marchewkowe ciasto z orzechami w karmelu
przepis z KUCHNI
(20-25 porcji)
320g cukru
400g mąki pszennej24g proszku do pieczenia
1 łyżka cynamonu
1 łyżeczka świeżo startej gałki muszkatołowej
szczypta soli
400g drobno startej marchewki*
450ml oleju, np. Olivier6 jajek
zamiast mąki pszennej – mąka pełnoziarnista pół na pół z pszenną
zamiast świeżej gałki – mielonazamiast oleju – oliwa (jej smak będzie bardziej wyczuwalny)
Rozgrzej piekarnik do 160oC.
Do jednej miski przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszaj z cukrem i przyprawami.W drugiej misce połącz mokre składniki. (Patrz, na *, która dotyczy marchewki).
Następnie połącz wszystkie składniki.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia i napełnij ciastem. Piecz 45-50 minut. Stopień upieczenia sprawdź drewnianym patyczkiem. Jeśli jest suchy, to gotowe!
Po ostudzeniu pokrój na kwadraty, udekoruj kleksem z lukru** i orzechami w karmelu***.
* Marchewkę należy obrać, odkroić końcówki, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, porządnie odcisnąć z soku i dopiero dodać.
Z połowy składników możesz upiec 12 muffinów, piecz je 25-30 minut, stopień upieczenia sprawdź drewnianym patyczkiem. Tu (klik) instrukcja jak zrobić samemu foremki na muffiny.
Ciasto możesz udekorować mleczną czekoladą startą na drobny pył.
Lukier**
przepis autorski
1 szklanka cukru pudru (+1, 2 łyżki)
1 białko
Utrzyj dokładnie białko z cukrem pudrem.
Wymieszaj cukier puder z pomarańczowym barwnikiem.
Taki lukier możesz użyć do dekoracji pierniczków czy innych ciastek.Orzechy w karmelu***
przepis autorski z pomocą Piotra Wójcika
75g orzechów ziemnych, solonych
4 łyżki cukru
łyżeczka masła
łyżka wody
Cukier wsyp na rozgrzaną patelnię, mieszaj bez przerwy, a gdy stanie się brązowy i płynny dodaj masło, orzechy i wodę. Smaż jeszcze minutę, a następnie zdejmij z ognia i wyłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Postaraj się by orzechy nie były posklejane.
Możesz je przechowywać szczelnie zamknięte przez 2 tygodnie.
Orzechy możesz włożyć do słoiczka i podarować znajomym.Świetnie się sprawdzą, jako przekąska na imprezie.
……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
Wczoraj obudziły mnie promienie słońca i towarzyszyły mi po drodze do szkoły. Napawały mnie optymizmem.
Sama myśl, że zaraz przyjdzie wiosna, że będzie ciepło, że w piątek wyjadę w piękne miejsce, ("byle do piątku"), że niedługo zamiast chodzić na nogach, wsiądę na rower z wielkim koszykiem, (który najpierw muszę kupić). "Będzie coraz lepiej", mówię sobie codziennie. Mam nadzieję, że tak będzie, że dostanę to, czego pragnę tak bardzo. Może kiedyś Wam zdradzę co to jest.
Narazie w mojej głowie powinny się znajdować myśli o hemoglobinie, trombocytach, Janie III Sobieskim i graniastosłupach, lecz wkrada się wizja niezwykle uplecionej drożdzówki, czy innej, takiej, że kiedy na nią spojrzysz, to od razu się usmiechasz. I jeszcze są inne myśli, których jest zdecydowanie za dużo. Ale..
Mam do Was pytanie:
Czy do ciasta drożdzowego można dodać barwnik?
Pozdrawiam,
Weronika
6 komentarzy:
Też wczoraj piekłam marchwiaka, to jedno z moich najbardziej ulubionych ciast :)
Od samego patrzenia na zdjęcia cieknie ślinka;)
wygląda smakowicie :)))
ciasto wygląda bajecznie. ten lukier, orzeszki.. mmm :) i na rower też czekam, czekam z niecierpliwością :)
Musialabym sie mocno hamowac, zeby nie wyskubac wszystkich orzeszkow ;)
Smakowity przepis! Jeśli chodzi o barwnik… sama nigdy go nie łączyłam z ciastem drożdżowym ale wydaje mi się że jeśli oczywiście będziesz używać barwnika spożywczego nie powinno być żadnych problemów. Ja bym go tylko z ostrożności dodała na sam koniec;)
Krysia
http://codziszjemnasniadanie.tumblr.com/
Prześlij komentarz