Gofry z mąki pełnoziarnistej z dodatkiem cynamonu podane z sosem karmelowym. Idealne na śniadanie lub do popołudniowej kawy.
Gofry cynamonowe z sosem karmelowym
przepis autorski z pomocą Agaty Jastrzębskiej
(10-18 sztuk)30g masła
2 białka
1 żółtko
1 łyżka golden syrup
1 1/2 łyżki cynamonu
180ml mleka
1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej
1 łyżka mąki pszennej
1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
sos karmelowy
zamiast masła - margaryna (będą mniej puszyste)
zamiast golden syrup – 1 łyżka cukruzamiast mąki pełnoziarnistej – mąka pszenna (będą bardziej puszyste)
Roztop masło i ostudź.
Ubij sztywną pianę z białek. (poznasz ją po tym, że można ją kroić nożem)Utrzyj masło z żółtkami, mlekiem i golden syrup.
Wymieszaj mąkę z cynamonem i sodą oczyszczoną.
Połącz wszystkie składniki i odstaw na 15 minut.
Rozgrzej gofrownicę. Napełnij ją i piecz 7-8 minut. Czas zależy od mocy Twojego urządzenia.
Podawaj na talerz i polewaj sosem karmelowym.
Możesz udekorować bitą śmietaną – danie będzie jeszcze bardziej słodkie!
………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………Żałuję, że w ciągu tygodnia nie ma czasu na takie rarytasy. Nie ma czasu na wylegiwanie się na sofie z kubkiem gorącej, świeżo mielonej kawy. Nie ma czasu na wiele rzeczy.
Nie potrafię sobie zaplanować tygodnia. Często czegoś zapominam. Nie zdarza mi się to tylko w kuchni. Tam jestem dokładna, a wszystko musi być idealne.
Napisałabym więcej, lecz idę sie uczyć biologii!
Pozdrawiam,
Weronika
9 komentarzy:
piękne walentynkowe.
super pomysł z tym cynamonem/
a sos? dopełnia całości, w bardzo poetycki sposób.
Słodkie! :)
Te gofry sa po prostu cudowne! Zjadlabym wszystkie do ostatniego okruszka :))
Pozdrowienia.
Wyglądają cudownie. Szczególnie kusi mnie ten sosik;)
pozdrawiam ciepło
Ech, marzy mi sie gofrownica... Tylko gdzie ja trzymac, skoro kuchnia taka malutka? :(
to ile musialabym km przebiec by to spalic....ehhhh
Takie śniadanie to prawdziwy luksus. Pyszne!
Pycha! Moje smaki :).
Wyglądają fantastycznie. Sos prezentuje się z goframi idealnie :)
Prześlij komentarz