Zdrowa tarta, bo na spodzie z migdałów, mąki pełnoziarnistej, bo owsiana kruszonka, bo truskawki, a że sos karmelowy rekompensuje brak cukru w truskawkach, to tylko malutki niezdrowy szczególik :)
Zdrowa tarta z truskawkami z owsianą kruszonką i karmelem
(mała tarta)
100g masła
Żółtko
50g migdałów
75g mąki pszennej pełnoziarnistej
25g mąki pszennej
skórka otarta z cytryny
½ łyżeczki gałki muszkatołowej
łyżeczka mielonego cynamonu
50g cukru pudru
50g płatków owsianych
400g truskawek
2 łyżki mąki kukurydzianej
2 łyżki konfitury (np. rabarbarowej (klik))
sos karmelowy (klik)
Migdały zmiksuj, połącz z mąkami, przyprawami, skórką z cytryny i
cukrem, rozetrzyj z masłem i żółtkiem. Zagnieć kulę z ciasta i schowaj na pół
godziny do lodówki. Następnie oderwij 1/3 ciasta i połącz z płatkami owsianymi.
Tak powstanie Ci kruszonka.
Truskawki pozbaw szypułek, połącz z mąką i konfiturą.
Formę do tarty, jeśli nie jest silikonowa, wysmaruj masłem, a następnie
wyłóż ciastem. Obciąż groszkiem ceramicznym lub zwykłym grochem, kładąc na
powierzchnie ciasta uprzednio papier do pieczenia. Piecz 15 minut w 180
stopniach.
Na wstępnie upieczony spód wyłóż truskawki, przykryj kruszonką i piecz
30 minut w tej samej temperaturze.
Podawaj z sosem karmelowym. Jeśli chcesz z niego zrezygnować, dodaj
cukru do truskawek.
6 komentarzy:
Pycha pomysł :) I ten karmel na górze :)
Ja nie wiem czy zdrowa+sos karmelowy = to się łączy ze sobą. ;)
No boże boże nie dość że zdrowa (ok, bez sosu :D) to jeszcze taka przepyszna ! Biorę całą formę :D
jakie to musi być zdrowe!
Boskość karmelu polega właśnie na tym, że pasuje do wszystkiego :D
Przeglądnęłam kilka Twoich wpisów i jesteś cudowna! Takie świetne przepisy (już sobie myślę co wypróbuję) i piękne zdjęcia! Będę wpadać zdecydowanie częściej!
Prześlij komentarz