Owoce zatopione w delikatnym, puszystym cieście, z chrupiącymi płatkami migdałów i sosem karmelowym.
Muffinki z truskawkami, wiśniami, migdałami i sosem karmelowym
(6 sztuk)
2 łyżki masła
1/2 szklanki mleka niesłodzonego zagęszczonego
1/2 szklanki cukru
jajko
3/4 szklanki mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
100g czereśni
100g truskawek
50g płatków migdałów
6 łyżeczek cukru trzcinowego
sos karmelowy (klik)
Masło, mleko i cukier włóż do garnuszka i gotuj do połączenia się składników.
Ostudź i roztrzep z jajkiem. Mąkę przesiej do miski z proszkiem i solą, wymieszaj z mokrymi składnikami. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.
Formę do muffinów wyłóż papilotkami.
Czereśnie wydryluj, truskawki odszypułkuj.
Do papilotek nałóż po łyżce ciasta, następnie nałóż owoce, przykryj resztą ciasta, posyp migdałami i cukrem.
Piecz 20 minut.
Podawaj z sosem karmelowym.
......................
Ogród staromiejski, kilkadziesiąt dzieciaków biegających po nim z kolorowymi sznurkami, zawieszających je pomiędzy ławkami, rozstawionymi w nieładzie, wszędzie, pomiędzy żółtymi leżakami, czekolada belgijska o zawartości 85% kakao, zaskoczenie ludzi, którzy nie zauważyli wiszących na różnej wysokości linek, uśmiechy.
Pokochałam to, czego nie lubiłam, a znielubiłam to, co kochałam.
Wracam dziś nad swoje ścieżki pełne piasku, kończące się rozległymi wodami, na których horyzoncie będzie po 21 ginąć słońce.
Pozdrawiam,
[muffinka.]
4 komentarze:
Jak one wyglądają! : )
big wow :) biegnę po owoce i resztę składników :) pozdrawiam i udanego weekendu :)
Cudowne :)
Jej, ale bym zjadła wiśnie :) Lub czereśnie :)Parcie na owoce :P
Prześlij komentarz