czwartek, 11 lipca 2013

Torcik z kremem laskowym i jagodami.

 






Torcik z kremem laskowym i jagodami
(tortownica)

4 jajka
szczypta soli
3/5 szklanki cukru (delikatnie ponad połowę)
1/2 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki kakao

2-3 łyżki likieru z orzechów laskowych
2-3 łyżki mleka

250g mascarpone
100g białej czekolady
2 łyżki likieru z orzechów laskowych (można zastąpic innym likierem)
1/2 filiżanki kremówki

jagody, ok.300-400g

Białka oddziel od żółtek i ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę, od koniec dodając cukier. Następnie przesiej mąkę razem z kakao do miski. Do białek kolejno dodawaj żółtka, dokładnie miksując. Na samym koncu delikatnie wmieszaj przesianą zawartość miski. Piekarnik nagrzej do 180 stopni.
Boki tortownicy wysmaruj masłem, spód wyłóż papierem do pieczenia. Wyłóż masę biuszkoptową. Piecz 15-20 minut. Wyjmij z piekarnika i ostudź.
Wymieszaj mleko z likierem i nasącz biszkopt.
Białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej bądź  mikrofalówce. Ostudź. Mascarpone zmiksuj z kremówką, pod koniec, gdy zacznie gęstnieć dodaj białą czekoladę i likier. Krem wyłóż na nasączony biszkopt.
Jagody umyj, osącz i wyłóż na wierzch. Schowaj do lodówki na kilka godzin i gotowe!

..............................................
Tysiąc ciasteczek z marmoladą, kilkaset przeróżnych rodzajów bułeczek - grahamki, słonecznikowe, zwykłe i mniej zwykłe, zabójcze tempo produkcji. To był mój pierwszy dzień praktyk w nadmorskiej piekarni założonej w 1979 roku.
Werkowanie bułeczek, to chyba coś, czego mało kto w stanie jest się nauczyć pierwszego dnia, nie mówiąc już ponownie o tempie, jakie nakładają tam piekarze. Dochodzą kolejne zamówienia, jeszcze kilkadziesiąt bułek do kebabów, kilkadziesiąt jagodzianek, drożdżówek z budyniem itd.

Pracę w zakładzie piekarniczo-cukierniczym zawsze wyobrażałam sobie inaczej. Tworzenie tam czegokolwiek bardzo różni się od mojego pieczenia, w które wkładam całe swoje serce, dbam by każda bułeczka czy ciasteczko miało perfekcyjny wygląd. Tam mam niecałe dwie minuty na nałożenie marmolady do szprycy i wyciśnięcie jej na 60 ciasteczek. Nie ma czasu na dopieszczanie i dokładność. Nie mogę się doczekać kolejnej wizyty, kolejnego przyspieszonego rytmu, tym razem postaram się zrobić zdjęcia, choć nie ma tam niczego niezwykłego. Wielkie piece, ogromne miksery, potężne stolnice, garownik - tam rosną bułeczki i chleby, kilka ludzi ubrudzonych mąką, w moim przypadku marmoladą :)

Pozdrawiam,
[muffinka.]

 

5 komentarzy:

Klaudia - chochlikikuchenne pisze...

Jagódki <3
Krem z białą czekoladą i likierem brzmi bardzo zachęcająco :D

Kamciss pisze...

Cudownie wygląda :) Wpraszam się na kawałeczek!

magdarynka pisze...

Piękny torcik! Smakuje zapewnie obłednie:) aż ślinka cieknie na sam widok!

Przypraw mnie pisze...

Jagodowe zatrzęsienie wszędzie.
Pozdrawiam
A.

Kasia Jurek pisze...

super wygląda, takie jagodowe :)

.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...