Tiramisu
250g mascarpone
4 żółtka
4 łyżki cukru
pół opakowania biszkoptów lady fingers (100g)
150ml espresso, ostudzone
1/3 szklanki amaretto
kakao
Żółtka utrzyj z cukrem, przez 8 minut, na puszysty krem.
Mascarpone utrzyj przez minutę.
Połącz z żółtkami.
Espresso połącz z amaretto.
Maczaj biszkopty przez kilka sekund z każdej strony, ułóż je na dnie naczynia, następnie posyp kakao, przykryj kremem, posyp kakao, ponownie nałóż krem itd. aż do skończenia składników.
Dałam biszkopty na sam wierzch, gdyż ładniej wyglądają później na talerzu.
Schłodź kilka godzin w lodówce.
...................................................
5 komentarzy:
W szklance wygląda bardzo apetycznie :> U mnie stoi w blaszce w lodówce :>
wygląda przepysznie, podoba mi się ten sposób podania !! nie umiem się napatrzeć, pychotka ! *-*
uważam, że klasyka najlepiej zdaje egzamin. a tiramisu, nadaje się przecież na każda okazję! wykwintny deser do uwieńczenia kolacji we dwoje, jako deser podczas rodzinnych uroczystości, czy jako deser umilający upalne popołudnie :]
O rety, wygląda przeapetycznie :D
Slicznie podane!
Prześlij komentarz