piątek, 19 lipca 2013

Jagodowe muffinki z mascarpone i białą czekoladą



Delikatne, mięciutkie muffinki, pełne jagód z aromatycznym wnętrzem z serka mascarpone. A do tego polewa z białej czekolady! 


Jagodowe muffinki z mascarpone i białą czekoladą

ciasto:
1/2 szklanki mleka
2 łyżki masła
1/2 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 jajko
szczypta cynamonu

nadzienie:
0,5l jagód
2 łyżki cukru
łyżka budyniu waniliowego w proszku

żółtko
125g mascarpone
łyżka budyniu waniliowego w proszku
2-3 łyżki cukru


polewa:
200g białej czekolady
2-3 łyżki likieru z orzechów włoskich

Mleko wlej do garnuszka wraz z cukrem i masłem, gotuj do momentu połączenia się składników. 
Jagody połącz z cukrem i budyniem, odstaw.
Żółtko utrzyj ma puszystą masę z cukrem i połącz z mascarpone. Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Ostudzony mleczno-maślany roztwór połącz z jajkiem i jagodami.
Mąkę przesiej z sodą. Wymieszaj mokre składniki z suchymi.
Piekarnik nagrzej do 180 stopni.
Do każdej papilotki włóż po łyżce ciasta, następnie nałóż łyżkę serowej masy, przykryj łyżką ciasta. Piecz 2o-25 minut.
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej lub w mikrofali, połącz z likierem.
Udekoruj ostudzone muffinki.



.......................................
Kiedy to czytasz, może jeszcze jestem ubrudzona mąką, marmoladą czy czymś jeszcze innym i w wielkim pędzie piekę bułeczki i ciasteczka, chleby i drożdżówki w piekarni nad morzem, a może już odsypiam krótką noc i ciężką pracę.

Kiedy to czytasz na pewno jestem szczęśliwa, w środku mnie zamieszkał pewien fajny gość - spokój.
Jest tak jak chciałam.
Jestem w środku czegoś pięknego i nie chcę nawet szukać czy myśleć o drzwiach wyjściowych z obecnego stanu.

Życie ma swój rytm i swoje plany dla nas, nie ma co czegoś przyśpieszać, planować.
Warto za to marzyć. :)

Pozdrawiam,
[muffinka.]

1 komentarz:

whiness pisze...

To dla mnie jak muffinowe niebo :)

.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...