Dwuskładnikowa baza do lodów z dodatkiem pokruszonych ciasteczek i lemon curd, a na dodatek bez maszynki!
Lody ciasteczkowe z lemon curdem
przepis autorski
250ml kremówki
1/2 szklanki mleka zagęszczonego słodzonego
2-3 łyżki lemon curd
8 ciasteczek maślanych
Schłodzoną
kremówkę ubij na sztywno. Stale ubijając dodaj mleko i lemon curd. Następnie zmiksuj ciasteczka na pył i wmieszaj delikatnie w masę. Wstaw do zamrażarki na kilka godzin i gotowe!
....................................................................
Pożegnałam się z puszystymi chmurkami nad szarawo-granatową taflą jeziora, tandetą i nadmorskim kiczem, piaskiem wszędzie i nigdzie, zachodami pomarańczowej kuli na różanym tle, ale zdążyłam za to ujrzeć kilkanaście
Marzyłam o cieście. (o, to dla mnie)
Krok pierwszy: Zebrać dzikie jabłka, np. nad jeziorem. I koniecznie z koleżanką.
Krok drugi: Obrać, zabić część kwasu pożądną ilością cukru i masą waniliowo-jogurtową.
Krok trzeci: Niedługo podzielę się przepisem, więc cierpliwości :)
A miało być tak romantycznie. Miałam wyczekiwać na lotnisku z kartką, na której widniałaby pierwsza litera imienia i nazwisko, potem rzucić się w ramiona i przestać tęsknić.
Pozdrawiam,
muffinka
8 komentarzy:
Te lody muszą być przepyszne. :)
A te jabłuszka są tak intensywnie zielone... Jak limonki! Czekam na wypiek z ich udziałem :)
Rzeczywiście, prosty przepis :))
A co z tym lotniskiem??? Jak to się skończyło???
Lody wyglądają wspaniale ! Mniam :))
Lody zapowiadają się niebiańsko! :) Raz próbowałam zrobić lody bez maszynki i wyszły mi same grudy więc jakoś zniechęciłam się do tego typu deseru :(
Auroro,
taki był plan, ale się nie udało :(
Grunt to dobry przepis, gdy maszynki się nie posiada :)
Madzialena,
a z jakiego przepisu robiłaś?
U mnie wszystkie lody są bez maszynki i wychodzą rewelacyjnie, idealna konsystencja, łatwość w nakładaniu, ach...
Pięknie wyglądają! absolutnie piękne! a lemon curd uwielbiam, więc wszystko mi pasuje ;)
Prześlij komentarz