Te drożdżowe ślimaczki pochodzą z Majorki. Pachną cynamone, kuszą wyglądem i puszystością. Dodatek smalcu sprawia, że bułeczki swoją konsystencją przypominają ciasto francuskie w połączeniu z konsystencją panettone. Przepis prosto od hiszpańskiego cukiernika:)
Cynamonowe ensaïmadas
przepis
hiszpańskiego cukiernika z moimi zmianami
(20
sztuk)
podstawowe składniki:
375g mąki pszennej
2 jajka
80g cukru
100g smalcu
20g świeżych drożdży
150ml mleka
50g cukru pudru
dodatki:
cynamon
nie radzę zmieniać podstawowych składników!
Zagrzej
mleko w rondelku tak, aby było lekko ciepłe, po czym zdejmij je z
ognia.
Wrzuć
drożdże do ciepłego mleka i wymieszaj. Przykryj ściereczką i odstaw na 10
minut.W dużej misce umieść połowę mąki.
Wlej do mąki mleko z drożdżami i wymieszaj, tak, aby powstała jednolita masa.
Powstałą masę zostaw w misce, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na ok. 1, 5 godziny. (musi podwoić swą objętość).
Do wyrośniętego ciasta dodaj po kolei jaja, cukier i pozostałą mąkę, mieszając całość pomiędzy każdym dodawanym składnikiem.
Wyrabiaj masę ręką przez ok. 5 min, utwórz z niej kulę, a następnie przykryj miskę ściereczką i odstaw całość do odpoczęcia na ok. 0, 5 godz.
W międzyczasie przygotuj dwie blachy do pieczenia wykładając ich powierzchnię pergaminem.
Gdy ciasto wypocznie, wyłóż je na stolnicę posypaną mąką i rozwałkuj na placek o grubości ok. 0, 5 cm.
Rozpuść smalec, wymieszaj z cynamonem, posmaruj nim całą powierzchnię placka.
Zwiń ciasto w rulon i pokrój na ok. 2 cm-owe krążki.
Oprósz ręce mąką i rozwałkuj nimi każdy krążek tak, aby powstał długi, gładki, wężowaty pasek ciasta.
Każdy pasek zwiń tak, aby powstał z niego ślimak. Koniec jego smaruj resztką smalcu, by się nie rozwinął w trakcie pieczenia.
Gotowe ensaïmadas wykładaj na przygotowane blachy, zachowując pomiędzy nimi ok. 3-4 centymetrowe odstępy.
Przykryj ciastka ściereczką i odstaw do wyrośnięcia najlepiej na całą noc (ok. 12 godz.). Ensaïmadas powinny podwoić swoją objętość.
Gdy ciastka wyrosną piecz je w nagrzanym do 180°C piekarniku przez 20-25 minut.
Gotowe drożdżówki wyjmij z piekarnika i odstaw do wystudzenia.
Posyp ensaïmadas cukrem pudrem (nie żałuj go) i gotowe!
Idealne na śniadanie, do pracy czy na spotkanie ze znajomymi. Dzięki nim możesz się poczuć jak w hiszpańskiej cukierni!
………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
Za minutę cisza nocna, więc się nie rozpiszę. Zostawiam Wam szum strumienia, mokry, zieloniutki mech, sto niezapominajek, garść suchej trawy i dźwięk świerszczy...
Pozdrawiam,
muffinka
Ps Tu wskazane jest się rozmarzyć :)
10 komentarzy:
Jej, jak to przepysznie wygląda...
Jakie cudeńka o mniam! Miałabym się ochote teraz tak WGRYŚĆ <3 :D
Ja tam juz na widok drozdzowek sie rozmarzylam :)
Skoro nie mogę polecieć na Majorkę, to chociaż kiedyś spróbuję tych drożdżówek :)
Wow, wyglądają przecudownie! rewelacja!
Pycha!
od dawna się do nich przymierzam:)
Pyszne i niecodzienne, zajadałam się nimi w Barcelonie i Walencji :-)
Pozdrawiam serdecznie!
Jakie fajne zawijasy :) Ciekawa jestem bardzo jak dodatek smalcu wpływa na ciasto drożdżowe :)
sory, ze pytam, ale w jakim programie obrabiasz zdjęcia ? I bardzo ładne zdjęcia :)
Wyglądają naprawdę kusząco :-)
A co do smalcu, to też słyszałam, że dzięki dzięki niemu ciasto ładnie się rozwarstwia, przypominając francuskie, muszę wypróbować!
Prześlij komentarz