czwartek, 28 czerwca 2012

Morwowe ciasto z jagodami i maczkiem





Ciasto z sokiem z morwy, który smakuje podobnie do jeżyn, fioletowymi groszkami – jagodami i posypane czarnym maczkiem. Moja ulubiona metoda na puszyste i elastyczne ciasto!

 

 

Morwowe ciasto z jagodami i makiem

przepis autorski

(keksówka)

3/4 szklanki mąki pszennej

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu
szczypta soli
1/2 szklanki soku z morwy z DeCare (klik)
jajko
2 łyżki masła
1/2 szklanki cukru
dwie garści umytych jagód
3 łyżki maku
Sok z morwy wlej do miski, wymieszaj trzepaczką z jajkiem i dodaj roztopione masło. Następnie połącz z cukrem.
Mąkę przesiej do miski wraz z sodą i solą.
Potem połącz dokładnie, lecz delikatnie z mąką.
Piekarnik rozgrzej do 180oC. Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia, nałóż ciasto, przykryj jagodami i makiem, piecz 20-25 minut. Stan upieczenia sprawdź patyczkiem. Ostudź i podawaj!
NOWOŚĆ – Naturalny sok z morwy Livity

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

Fioletowe ręce?
Tak chcę!

Upiec jagodzianki?
Owszem!

Lody czekoladowe z jagodami?
Tak, tak, tak!

A więc trzeba znaleźć krzaczki pełne jagód, poczekać do wakacji, narwać i zrealizować!

Pozdrawiam,
muffinka

wynajem autokarów wrocław
 

5 komentarzy:

Karmel-itka pisze...

straszliwie pociągające!

Aga pisze...

Intrygujące:)

Unknown pisze...

Ale pomysłowe! Wygląda super :)

Maggie pisze...

Morwy dobrze mi sie kojarza: w dziecinstwie czesto przesiadywalismy z malolatami z sasiedztwa na morwowym drzewie, zrywajac i zajadajac owoce... Bardzo pomyslowe ciasto!

Crispy Biscuits pisze...

Jeszcze nigdy nie spotkałam się z takim ciastem.

.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...