wtorek, 5 czerwca 2012

Focaccia na maśle, bo konkurs!


Focaccia na oliwie, a nie, bo na maśle! Na potrzeby konkursu na Kulinarnego Bloga Roku 2012*.
Na maśle bardziej maślany smak, ku zaskoczeniu, który idealnie komponuje się z płatkami soli morskiej i rozmarynem. Najbardziej pusztyste i mięciutkie pieczywo jakie dotąd zrobiłam.


Focaccia na maśle

15g drożdży
łyżeczka cukru
700g mąki pszennej
370g wody (tak, gram, nie mililitrów)
100g mleka
3 łyżki masła
2 łyżki soli
2 żółtka

3 łyżki masła
3 łyżki płatków soli morskiej
paczuszka suszonego rozmarynu

Drożdze rozetrzyj z cukrem, aż powstanie gładka masa.
Następnie do miski przesiej mąkę, dodaj wodę, mleko, masło, żółtka, drożdze i sól. Wymieszaj łyżką, a następnie zagnieć i wyrób ciasto. Wyrabiaj je przez 10-15 minut.
Przykryj ściereczką i odstaw na godzinę. Po godzinie wyrób i odstaw ponownie na godzinę.
Masło, które podałam w dodatkach rozpuść w rondelku lub w mikrofalówce.
Wyrośnięte ciasto przełóż do kwadratowej blachy wysmarowanej masłem. Zrób w nim dziurki, dość głębokie. Polej masłem, posyp solą morską i rozmarynem.
Ostaw pod ściereczką do wyrośnięcia na godzinę.
W międzyczasie nagrzej piekarnik do 200 stopni.
Focaccie piecz 30 minut. Możesz ją kroić od razu po upieczeniu.
Podawaj z masłem wymieszanym z posiekanymi, świeżymi ziołami. Może być rozpuszczone, wtedy maczaj w nim focaccie.

Smacznego!

....................................................................................................................................................................


Focaccia zadebiutowała na imprezie rodzinno-urodzinowej M., który jak wspominałam miał urodziny. Mały kolaż ukazuje to, co ode mnie dostał (to tylko część :)). Coca-colowe cupcakes z kremem z pasty migdałowej, makaroniki z kremem karmelowym i czekoladowym, sałatka cezara i lemoniada.


ostatnio mnie tu mało, choć mogło być gorzej. Poprawię się, za kilka dni wyjeżdżam do MMMM, a w lodówce już tężeje tarta na spodzie z oreo z musem truskawkowo-rabarbarowo-miętowo-bazyliowym!

* Mam prośbę, niewielką, zajmującą minutkę, może dwie. Proszę Was o głosy na mojego bloga, na tą focaccię właśnie. Klik lub w prawym rogu pod nagłówkiem znajduje się przycisk "głosuj".

Dziękuję!

Pozdrawiam,
muffinka

8 komentarzy:

asieja pisze...

zachwycił mnie ten urodzinowy kolaż. to musiał być świetny dzień!

Bon Appetit! pisze...

Świetny kolaż!!!

Anonimowy pisze...

brzydki ten Twój chłoptaś;D
Tyś ładna! ale ten blog... ale Tyś ładna;)

kuchenny bałagan pisze...

Na oliwię robię często, jestem ciekawa smaku focacci na maśle.

mitcom pisze...

na maśle? z żółtkami? i Ty marzysz o Toskanii? czekam na bardziej klasyczny przepis, bo mi się ostatnio nie udała...

Anonimowy pisze...

Dziękuję bardzo anonimowy ktosiu ;)

Mikołaj

Praline pisze...

370g wody to to samo co 370 ml ;)

muffinka pisze...

Anonimowy,
takie komentarze są nie na miejscu chyba!

Praline,
być może, choć fajnie się wlewa wodę do miski na wadze :) Sprawdzę czy tyle faktycznie jest :)

Pozdrawiam

.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...