Ciasto
z sokiem z morwy, który smakuje podobnie do jeżyn, fioletowymi groszkami –
jagodami i posypane czarnym maczkiem. Moja ulubiona metoda na puszyste i
elastyczne ciasto!
Morwowe ciasto z
jagodami i makiem
przepis autorski
(keksówka)
3/4 szklanki mąki pszennej
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu
szczypta soli
1/2 szklanki soku z morwy z DeCare (klik)
jajko
2 łyżki masła
1/2 szklanki cukru
dwie garści umytych jagód
3 łyżki maku
Sok z morwy wlej do miski, wymieszaj trzepaczką z jajkiem i dodaj roztopione
masło. Następnie połącz z cukrem.
Mąkę przesiej do miski wraz z sodą i solą.
Potem połącz dokładnie, lecz delikatnie z mąką.
Piekarnik rozgrzej do 180oC. Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia, nałóż ciasto, przykryj jagodami i makiem, piecz 20-25 minut. Stan upieczenia sprawdź patyczkiem. Ostudź i podawaj!
Mąkę przesiej do miski wraz z sodą i solą.
Potem połącz dokładnie, lecz delikatnie z mąką.
Piekarnik rozgrzej do 180oC. Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia, nałóż ciasto, przykryj jagodami i makiem, piecz 20-25 minut. Stan upieczenia sprawdź patyczkiem. Ostudź i podawaj!
……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
Fioletowe ręce?
Tak chcę!
Upiec jagodzianki?
Owszem!
Lody czekoladowe z jagodami?
Tak, tak, tak!
A więc trzeba znaleźć krzaczki pełne jagód, poczekać do wakacji, narwać i zrealizować!
Pozdrawiam,
Tak chcę!
Upiec jagodzianki?
Owszem!
Lody czekoladowe z jagodami?
Tak, tak, tak!
A więc trzeba znaleźć krzaczki pełne jagód, poczekać do wakacji, narwać i zrealizować!
Pozdrawiam,
5 komentarzy:
straszliwie pociągające!
Intrygujące:)
Ale pomysłowe! Wygląda super :)
Morwy dobrze mi sie kojarza: w dziecinstwie czesto przesiadywalismy z malolatami z sasiedztwa na morwowym drzewie, zrywajac i zajadajac owoce... Bardzo pomyslowe ciasto!
Jeszcze nigdy nie spotkałam się z takim ciastem.
Prześlij komentarz