wtorek, 24 kwietnia 2012

Ryż na mleku z truskawkami, bazylią i syropem klonowym


Delikatne, kremowe ziarenka ryżu z delikatną nutką bazylii i gałki muszkatołowej, która idealnie się łączy ze smakiem świeżych plasterków truskawek i syropy klonowego. I to wszystko podane na niewidocznych na zdjęciach kawałkach kruszonego ziarna kakao.

 

 

 

Ryż na mleku z truskawkami, bazylią i syropem klonowym

przepis autorski

(2 porcje)

 

2,5 szklanki mleka

1/3 szklanki ryżu mlecznego (klik)
2 łyżki cukru trzcinowego
szczypta soli
1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej (świeżo startej)
2-3 listki świeżej bazylii
100g truskawek
20g kruszonego ziarna kakao
3 łyżki syropu klonowego

zamiast ryżu mlecznego - ryż okrągłoziarnisty, np. Arborio

zamiast cukru trzcinowego – biały

zamiast świeżej bazylii – 1/3 łyzeczki suszonej

Posiekaj drobno świeżą bazylię, a truskawki umyj i pokrój w plasterki.Wlej mleko do garnka i doprowadź do wrzenia. Dodaj cukier, gałkę, sól i ryż. Gotuj 25 minut mieszając od czasu do czasu. W 20 minucie gotowania dodaj bazylię (suszoną na początku). Podawaj z plasterkami truskawek, polane syropem klonowym w kokilkach wyłożonych ziarnem kakao.

Nie polecam ryżu długoziarnistego (tego zwykłego)!

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

Mam miskę pełną po brzegi ziaren kawy, które pozostały po pewnej sesji.
Lubię w niej zanurzać rękę i wyczuwać ich kształt.
Nie pachną już tak jakbym chciała, żeby pachniały, lecz wyglądają tak jak chcę.

Zaczęło się - wolne... mogę się legalnie rozleniwić, choć zaczynam inaczej, od pieczenia tortu (tak, tak od 5 rano). Zaczynam pierwszą książkę z wczoraj przygotowanego stosu "do przeczytania przez najbliższe 2 tygodnie". Padło na "Dwie poważne damy" Jane Bowles. Wiedzcie, że nie jestem molem książkowym. :)


Pozdrawiam,
muffinka

PS
Chcecie recenzji (moich refleksji) owych ksiażek? 

11 komentarzy:

Moni pisze...

Mam pytanie, czy Ty jesz coś innego poza ryzem nA mleku?

muffinka pisze...

Oczywiście, ryż na mleku tylko w sobotni poranek :) Choć nie zawsze mi się to udaje :)

Pozdrawiam

Rocksanka pisze...

wow, bardzo innowacyjne połączenie smakowe. :)

ciekawy, pełen inspirujących pomysłów blog - będę zaglądać, dodaję do obserwowanych i oczywiście zapraszam do siebie. :)

Maggie pisze...

Wolnego zazdraszczam :)
A truskawki i bazylia to bardzo udane polaczenie.

Panna Malwinna pisze...

Na recenzję będę czekać. A deser..cuudooo;)

Unknown pisze...

ryż na mleku i truskawki! mniam ;)

Fuchsia pisze...

Bardzo fajna wersja ryżu ma mleku :)

kulinarne-smaki pisze...

Jestem jak najbardziej na TAK :)

pees pisze...

chciałam ryż na mleku i mam:D
dzięki wielkie! koniecznie muszę wypróbować na śniadanie.

ziarna kawy<3

Bo(ro)n Appétit pisze...

Jejku, wieki nie jadłam ryżu na mleku!Czas do tego wrócić!PYSZNIE WYGLADA!

Bo(ro)n Appétit pisze...

Jejku, wieki nie jadłam ryżu na mleku!Czas do tego wrócić!PYSZNIE WYGLADA!

.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...