Delikatne,
kremowe ziarenka okrągłoziarnistego ryżu (tylko i wyłącznie takiego) otulone
pieczarkami, świeżym szpinakiem z nutką czosnku, masła i cheddara. Proste i
smaczne!
Risotto z pieczarkami i
szpinakiem
przepis
autorski
(3 porcje)
150g ryżu okrągłoziarnistego
Arborio (50g = 1 osoba)
1/2 główki czosnku
25g masła
ok. 750ml ciepłego bulionu
drobiowego lub warzywnego (3 szklanki)
łyżeczka ziołowego pieprzu
1/2 łyżeczki kurkumy
200g małych świeżych pieczarek
100g świeżych liści szpinaku
łyżka natki pietruszki
50g cheddara
szczypta pieprzu
1 łyżeczka papryki słodkiej
mielonej
zamiast masła – oliwa, lecz wtedy
jej smak będzie wyczuwalny
zamiast świeżych liści szpinaku –
wcześniej podsmażony mrożony szpinak
zamiast cheddara – parmezan
Liście szpinaku umyj, pieczarki
obierz, umyj i przekrój na pół, natkę posiekaj, a cheddar pokrój w kostkę.
Obierz czosnek i drobno posiekaj.
Podsmaż na maśle, dodaj ryż i gdy stanie się złocisty zalej 3/4 szklanki
bulionu, zamieszaj, dodaj ziołowy pieprz i kurkumę. Gdy ryż wchłonie płyn znów
dodaj 3/4 szklanki bulionu i pieczarki. Po kilku minutach wlej 3/4 szklanki
bulionu i zamieszaj. Następnie, gdy ryż wchłonie płyn dolej resztę bulionu,
dodaj szpinak i natkę. Pod sam koniec, gdy ryż będzie miękki dodaj ser,
szczyptę pieprzu i paprykę.
Podawaj na rozgrzane talerze bądź
w miseczkach. Udekoruj według uznania lub jak na zdjęciu liśćmi szpinaku,
przyprawami i pietruszką.
Część
bulionu możesz zastąpić białym winem.
Proszę,
jeśli zastanawiasz się nad zrobieniem tego risotto z ryżu długoziarnistego, a
chcesz uzyskać kremowy i rozpływający się w ustach efekt, nie rób tego, bo się
zawiedziesz. :) Ryż okrągłoziarnisty wchłania płyny i wydziela skrobię. Można
go dostać w większych sklepach.
………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
Kto lubi zbędne słowa?
Kto lubi tęsknić i nie móc nic poradzić?
Robię się coraz bardziej sentymentalna od tych samotnych
wycieczek nad jezioro, od długich spacerów z psem i książką wzdłuż brzegu morza,
przed siebie, które zaczynają się zbyt wcześnie i na siłę czekają na zachód
słońca, którego i tak nie będzie, choć mnie satysfakcjonuje różowe niebo i
pomarańczowy horyzont. Woda jest zimna, piasek delikatnie przyjemny. Najpiękniej
jest, gdy na plaży nie ma śladów stóp, gdy wydaje się nietknięta, gdy niebo
zlewa się z morzem i spoglądając po raz pierwszy można się naprawdę pomylić,
gdzie jest granica.
Czasem tak już jest, że miejsca, które nas rzekomo męczą,
starają się nas uwieść swoim pięknem i to właśnie dzięki niemu zmieniamy
nastawienie. Do tego rower, gałka lodów o ulubionym smaku, wiatr we włosach,
konwersacje przy żółtej herbacie (nie miałam pojęcia, że taka w ogóle
istnieje!), pieczenie szarlotki z cynamonowym karmelem i… nie chcę myśleć, że
to się za tydzień skończy.
Pozdrawiam,
muffinka
PS do posiadaczy ekspresów
ciśnieniowych
Jakiej kawy używacie?
5 komentarzy:
Takie risotto lubie najbardziej: kremowe, packowate, pyszne. No i ze szpinakiem.
wygląda wyśmienicie!
Pysznie się prezentuje to risotto.
Ja mam ekspres ciśnieniowy od lat i próbowałam już wielu kaw, ale moim numerem jeden jest Pellini (zwłaszcza klasyczny). Kupuję go na Allegro - od razu 2-3kg, więc wychodzi dość tanio.
Bardzo podoba mi się pomysł z użyciem cheddara;)
fajny przepis:) tym bardziej, ze lubie ryz:))
Prześlij komentarz