„Granola (wł. grano: zboże, pszenica) – mieszanina płatków zbożowych, rodzynek, orzechów, suszonych owoców i cukru (lub miodu), pieczona do chrupkości.
Podawana jest z mlekiem lub jogurtem na śniadanie. Może być także wykorzystywana, jako składnik ciast, deserów bądź batoników.
Granula została wymyślona, w Dansville, Nowy Jork przez Dr James Caleb Jackson w Jackson Sanatorium w 1894r.”
GRANOLA Z KAWAŁKAMI CZEKOLADY, JAGODAMI GOJI, ORZECHAMI WŁOSKIMI I SYROPEM KLONOWYM NA OLEJU Z PESTEK WINOGRON.
Czekoladowa granola z
jagodami goji
(ok. 600g)
2 łyżki oleju z pestek winogron
200ml soku jabłkowego50 ml syropu klonowego (klik)
50 ml miodu
ziarenka z laski wanilii (klik)
sok z 1 cytryny
6 łyżek kakao
400g płatków owsianych górskich
6 łyżek sezamu
6 łyżek siemienia lnianego
100g orzechów włoskich
150g jagód goji* (klik)
200g gorzkiej czekolady
zamiast oleju z pestek winogron –
olej, oliwa z oliwek
zamiast soku jabłkowego – inny sokzamiast syropu klonowego – miód, syrop z agawy
zamiast laski wanilii – esencja waniliowa
zamiast gorzkiej czekolady – mleczna, biała
Nagrzej piekarnik do 160oC.
Olej, sok, miód i syrop wlej do
garnka, dodaj szczyptę soli i gotuj przez 5-10 minut, aż składniki się połączą.W misce wymieszaj ziarenka wanilii, kakao, płatki owsiane, sezam, siemienie, orzechy i jagody. Dodaj gorącą mieszankę, wymieszaj i wyciśnij sok z cytryny.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Rozłóż na niej granolę i piecz około 40-50 minut, przy końcu zwiększ temperaturę na 5 minut.
Posiekaj czekoladę i wymieszaj z wystudzoną granolą.
Trzymaj w słoiczku lub pojemniku do 2 tygodni.
Podawaj z mlekiem, sokiem, jogurtem itd.
* Jagody Goji mają czereśniowy smak, są absolutnie naturalne, przepełnione witaminami i minerałami (żelazo, miedź i wapń). Moim zdaniem idealne do śniadaniowej granoli.
………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
Przedwczoraj, wczoraj i dziś biegam, noszę plakietkę z imieniem i nazwiskiem i napisem „obsługa”, staram się nie stresować.
Wczoraj poznaję osobiście właściciela MoonLightCoffee (klik), przeprowadzam ciekawą konwersację o kawie i wypijam cztery kubki, jeśli się nie mylę – oczywiście nie naraz.
Wczoraj budzę się uśmiechnięta, tak jak zaplanowałam, powracam
do rytualnego, sobotniego ryżu na mleku, tym razem z truskawkami, bazylią,
gałką muszkatołową i syropem klonowym.
Kilka dni temu, gdy budzę się ze słońcem, obserwuję je, gdy
wygląda nad szczyty obcych budynków, nad jeszcze nietętniące życiem miasto -
śpi. Niedługo będzie wstawało wcześniej ode mnie, muszę korzystać.Pozdrawiam,
muffinka
12 komentarzy:
ach, domowa granola, to jest coś! a Twoja ma i czekoladę, owsiane płatki, owoce suszone.. jest pełnowartościowa i słodka ;]
Cudowna granola, ma w sobie wszystko, co lubie. Tak zaczety dzien nie moze byc zly :)
Taką granolę sobie zrobię, mam praktycznie wszystkie składniki i nawet jagody goji. Brzmi bardzo apetycznie i na pewno będzie smaczna :)
oj, czekoladowa musi być cudowna.. nic tylko grzać piekarnik! :)
świetna! uwielbiam takie! :)
Domowe są najlepsze;) Z tym owocem brzmi ciekawie;)
słoiczek pełen pyszności!
genialnie wygląda! muszę w końcu zrobić ;)
Można by tu jeszcze użyć organiczne kakao lub nawet płatki kakao
I want to change my Blogger/Blogspot background into a picture I want instead of the ugly plain ones that provide you with.. . I tried looking up on google how to change it but it only came up with how to change the background with the old Blogger. . . HELP!.
I am really enjoying the theme/design of your weblog. Do you ever run into any web browser compatibility problems? A few of my blog readers have complained about my blog not operating correctly in Explorer but looks great in Chrome. Do you have any ideas to help fix this issue?
HTTP://www.CoolMobilePhone.net
Dodałam na moim blogu post ze zmodyfikowaną granolą. Mam nadzieję, że się nie gniewasz :). Oczywiście podałam linka do oryginalnego przepisu.
Pozdrawiam
Prześlij komentarz