piątek, 10 lutego 2012

Murzynek z jabłkami i orzechowo-kakaową kruszonką


 


Mocno kakaowe ciasto z plasterkami jabłek, nutką cynamonu, otulone kruszonką z orzechów włoskich, kruszonego ziarna kakao, cukru palmowego i miodu.


 


Murzynek z jabłkami i orzechowo-kakaową kruszonką

przepis autorski

(długa keksówka 40x11, bądź dwie zwykłe) 


ciasto:

2 szklanki mąki pszennej

2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
4 łyżki kakao
1 łyżeczka cynamonu
4 jajka
szklanka białego cukru
szklanka oleju
3 jabłka

kruszonka:
50g orzechów włoskich
1 łyżka miodu
2 łyżki kruszonego ziarna kakao
2 łyżki masła
3 łyżki mąki pszennej
2 łyżki cukru palmowego

zamiast mąki pszennej – mąka pełnoziarnista

zamiast orzechów włoskich – migdały lub inne orzechy
zamiast masła – margaryna
zamiast cukru palmowego – cukier trzcinowy lub brązowy

Rozgrzej piekarnik do 180oC i wyłóż blachę papierem do pieczenia.

Obierz jabłka i przy pomocy obieraczki lub tarki zetrzyj na plasterki.
Do jednej miski przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i kakao. Dodaj cynamon i wymieszaj.
W drugiej misce utrzyj jajka z cukrem na puszystą masę. Dodaj olej, cały czas miksując.
Połącz mikserem suche składniki z mokrymi i dodaj jabłka.
Aby przygotować kruszonkę musisz zagnieść wszystkie podane składniki.
Przełóż ciasto do keksówki i posyp kruszonką.
Piecz 60 minut. Sprawdź drewnianym patyczkiem czy jest gotowe!
Odstaw do ostygnięcia i gotowe!

Do ciasta zamiast jabłek możesz dodać plasterki bananów. Należy je wtedy kroić wzdłuż, a nie w szerz.
Ciasto możesz również upiec w zwykłej, prostokątnej blasze.
………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

Wczoraj był Międzynarodowy Dzień Pizzy, o czym pewnie doskonale wiecie!
U mnie była pizza na słodko, na którą niebawem wstawię przepis.
A jakie królowały na Waszych stołach?

Przepis na murzynka pochodzi od mojej mamy. Troszkę go zmodyfikowałam dodając tą nietypową kruszonkę, zawierającą kruszone ziarno kakao, z którym wymyśliłam już bardzo wiele przepisów i cukier palmowy, który jest rewelacyjny!










Kruszone ziarno kakao jest podstawą do wielu wyrobów czekoladowych. Lekko gorzkie w smaku, lecz wspaniale się komponuje w kruszonce, ciastach, muffinach czy pancakes. Szczególnie je Wam polecam, gdyż dzięki niemu wymyślicie nie jeden przepis, jak ja. Ponadto jest bardzo zdrowe, gdyz zawiera żelazo i magnez. Jest bezglutenowe.





Cukier palmowy jest uzyskiwany z żywicy palmy kokosowej. Ma delikatny posmak karmelu i toffee. Jest aromatyczniejszy niż inne cukry. Posiada niski indeks glikemiczny tj.35 i jest polecany dla osób na diecie. Bardzo szybko się rozpuszcza. Jest idealny w połączeniu z mascarpone, do ciastek i ciast lub jako posypka!


Pozdrawiam,
Weronika

PS Produkty dostałam w ramach współpracy ze stroną natoobe.pl

9 komentarzy:

Maggie pisze...

Ta kruszonka mnie urzekla...

Gosia pisze...

podobną kruszonkę robiłam na tarcie z jabłkami. strzał w dziesiątkę! na murzynku też muszę wypróbować :)

slyvvia pisze...

Wspaniale wygląda. Koniecznie muszę upiec :D

Dusia pisze...

O tak kruszonka wymiata:)))

Gosia pisze...

Kruszonka zdecydowanie gra pierwszoplanową rolę :)

muffinka pisze...

Dzięki dziewczyny!
Zasługa ziarna kakao, które jest rewelacyjne:) zaraz mi posłuży jako posypka do... * :)

chanya13 pisze...

Wspaniałe połączenie smaków, a kruszonka - poezja.

aga pisze...

ta kruszonka jest bardzo kuszaca:)

Canette pisze...

Mniam, zobaczyłam na początku przed oczami ferrero rocher, ale to wygląda nawet lepiej, zwłaszcza ta kruszonka kusi, oj jak kusi no! :)

.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...