Mocno kakaowe ciasto z plasterkami jabłek, nutką cynamonu, otulone kruszonką z orzechów włoskich, kruszonego ziarna kakao, cukru palmowego i miodu.
Murzynek z jabłkami i orzechowo-kakaową kruszonką
przepis autorski
(długa keksówka 40x11, bądź dwie zwykłe)
ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżeczka sody oczyszczonej
4 łyżki kakao
1 łyżeczka cynamonu
4 jajka
szklanka białego cukru
szklanka oleju
3 jabłka
kruszonka:
50g orzechów włoskich
1 łyżka miodu
2 łyżki kruszonego ziarna kakao
2 łyżki masła
3 łyżki mąki pszennej
2 łyżki cukru palmowego
zamiast mąki pszennej – mąka pełnoziarnista
zamiast orzechów włoskich – migdały lub inne orzechyzamiast masła – margaryna
zamiast cukru palmowego – cukier trzcinowy lub brązowy
Rozgrzej piekarnik do 180oC i wyłóż blachę papierem do pieczenia.
Obierz jabłka i przy pomocy obieraczki lub tarki zetrzyj na plasterki.Do jednej miski przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i kakao. Dodaj cynamon i wymieszaj.
W drugiej misce utrzyj jajka z cukrem na puszystą masę. Dodaj olej, cały czas miksując.
Połącz mikserem suche składniki z mokrymi i dodaj jabłka.
Aby przygotować kruszonkę musisz zagnieść wszystkie podane składniki.
Przełóż ciasto do keksówki i posyp kruszonką.
Piecz 60 minut. Sprawdź drewnianym patyczkiem czy jest gotowe!
Odstaw do ostygnięcia i gotowe!
Do ciasta zamiast jabłek możesz dodać plasterki bananów. Należy je wtedy kroić wzdłuż, a nie w szerz.
Ciasto możesz również upiec w zwykłej, prostokątnej blasze.
………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
Wczoraj był Międzynarodowy Dzień Pizzy, o czym pewnie doskonale wiecie!
U mnie była pizza na słodko, na którą niebawem wstawię przepis.A jakie królowały na Waszych stołach?
Przepis na murzynka pochodzi od mojej mamy. Troszkę go zmodyfikowałam dodając tą nietypową kruszonkę, zawierającą kruszone ziarno kakao, z którym wymyśliłam już bardzo wiele przepisów i cukier palmowy, który jest rewelacyjny!
Kruszone ziarno kakao jest podstawą do wielu wyrobów czekoladowych. Lekko gorzkie w smaku, lecz wspaniale się komponuje w kruszonce, ciastach, muffinach czy pancakes. Szczególnie je Wam polecam, gdyż dzięki niemu wymyślicie nie jeden przepis, jak ja. Ponadto jest bardzo zdrowe, gdyz zawiera żelazo i magnez. Jest bezglutenowe.
Cukier palmowy jest uzyskiwany z żywicy palmy kokosowej. Ma delikatny posmak karmelu i toffee. Jest aromatyczniejszy niż inne cukry. Posiada niski indeks glikemiczny tj.35 i jest polecany dla osób na diecie. Bardzo szybko się rozpuszcza. Jest idealny w połączeniu z mascarpone, do ciastek i ciast lub jako posypka!
Pozdrawiam,
WeronikaPS Produkty dostałam w ramach współpracy ze stroną natoobe.pl
9 komentarzy:
Ta kruszonka mnie urzekla...
podobną kruszonkę robiłam na tarcie z jabłkami. strzał w dziesiątkę! na murzynku też muszę wypróbować :)
Wspaniale wygląda. Koniecznie muszę upiec :D
O tak kruszonka wymiata:)))
Kruszonka zdecydowanie gra pierwszoplanową rolę :)
Dzięki dziewczyny!
Zasługa ziarna kakao, które jest rewelacyjne:) zaraz mi posłuży jako posypka do... * :)
Wspaniałe połączenie smaków, a kruszonka - poezja.
ta kruszonka jest bardzo kuszaca:)
Mniam, zobaczyłam na początku przed oczami ferrero rocher, ale to wygląda nawet lepiej, zwłaszcza ta kruszonka kusi, oj jak kusi no! :)
Prześlij komentarz