piątek, 24 lutego 2012

Karmelowa chałka 100% z bakaliami





Drożdżowy chlebek o smaku karmelu, z dodatkiem rodzynek i skórki pomarańczowej. 100% ponieważ użyłam mąki pełnoziarnistej i żytniej. Bardzo zdrowa propozycja na śniadanie.

 

 


Karmelowa chałka 100% z bakaliami

przepis na autorski 

(dwie chałki)


 

30g świeżych drożdży
400ml ciepłej wody
90g cukru palmowego (klik)
1 łyżka soli
600g mąki pszennej pełnoziarnistej
200g mąki żytniej
3 jajka
100g masła
100g rodzynek
100g skórki pomarańczowej

zamiast cukru palmowego – cukier biały, brązowy lub trzcinowy (wypiek straci wtedy karmelowy smak, który pozostawia cukier palmowy)

zamiast mąki żytniej – mąka orkiszowa lub owsiana
zamiast masła – margaryna

Rozpuść drożdże w ciepłej wodzie = wymieszaj dokładnie składniki drewnianą łyżką.

Przesiej mąkę pełnoziarnistą i żytnią, wymieszaj z cukrem i solą.
Jajka lekko roztrzep trzepaczką.
Masło rozpuść i ostudź. Możesz to zrobić w rondelku, uważaj, żeby się nie przypaliło lub w mikrofalówce, w ostatnim przypadku szybciej wystygnie.
Do rozczynu (drożdży z wodą) dodaj 600g mąki, wymieszaj dokładnie drewnianą łyżką, dodaj roztrzepane jajka, wymieszaj, dodaj 100g mąki, połącz składniki – tu będzie trzeba już zrobić to rękoma. Dodaj masło, wyrób ciasto i dodaj resztę mąki.
Następnie wyrabiaj w misce przez 10 minut.
Odstaw w ciepłe miejsce na 2 godziny – po godzinie należy je odgazować, wbijając pięść w środek.
Wyrośnięte ciasto wyłóż na stolnicę, wyrabiaj przez 2 minuty, podziel na dwie części, które następnie podziel jeszcze na 6 podłużnych pasków. Zroluj je w wężyki o długości 25cm.
Zapleć chałkę, powtórz czynność z pozostałym ciastem.
Odstaw na 40 minut do wyrośnięcia na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 180oC.
Wyrośnięte chałki posmaruj rozmąconym jajkiem i piecz 30 minut.
Wyjmij i ostudź.


Chałkę możesz podać z karmelowym mascarpone, masłem, pastą sezamową (klik), konfiturą, np. pomarańczową (klik), kremem ciasteczkowym (klik) lub z tym, co masz w lodówce :)
Możesz zrobić małe chałki, będzie trochę więcej pracy, ale takie możesz zapakować dzieciom do szkoły lub sobie do pracy!





Karmelowe mascarpone
(150g)

150g mascarpone
60g cukru palmowego (klik)

Utrzyj mascarpone z cukrem palmowym, przełóż do słoiczka lub delektuj się od razu!

Cukier palmowy, jak już wspominałam, pozostawia po sobie smak karmelu i to dzięki niemu mascarpone smakuje tak bajecznie!

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
Widziałam wczoraj latarnika wykonującego swą pracę, koło katedry we Wrocławiu.

Widziałam wczoraj tysiące ptaków latających nad Ostrowem Tumskim.
Zaczynam doceniać Wrocław, jego piękno. Często przechodzę przez most zakochanych, kłodek przybywa, przez bulwar spacerowy, zazwyczaj wieczorem, staję w jednym miejscu i podziwiam katedrę, która za każdym wygląda inaczej. Spoglądam też na Odrę, ostatnio była nadzwyczajnie magiczna. Zamarznięta jak setki małych, połączonych kawałków kry. Widziałam też łabędzie i kaczki, które dokarmiał starszy Pan.

Cieszę się z tych chwil, kiedy mam więcej czasu wolnego, kiedy nie pędze, kiedy się nie śpieszę, kiedy mogę się delektować wyrabianiem ciasta drożdżowego, zaplataniem chałki, wprawdzie o północy, ale efekt jest powalający.

I z tych, kiedy widzę uśmiech na twarzach ludzi, którzy smakują moje wypieki :)

Pozdrawiam,
Weronika

10 komentarzy:

Karmel-itka pisze...

piękne zdjęcia.
cudowna, cudowna chałka. już łapką sięgam po nią przez ekran!

Saratelka pisze...

Bardzo apetyczna chałka - proszę mi ukroić kromeczkę ;) Musi pięknie pachnieć, taka świeżo upieczona...

slyvvia pisze...

Koniecznie muszę zrobić :D

Unknown pisze...

Musi być pyszna! :)

Nie-Typowe Wypieki pisze...

Ciekawy przepis. Często używam brązowego cukru min. dlatego, że ma karmelowy posmak.

Madzialena pisze...

W takiej wersji jeszcze nie widziałam ale zapowiada się całkiem apetycznie :)

przedwczesny pisze...

Skąd wy bierzecie czas na takie wypieki? :)

Maggie pisze...

Piekne zdjecia, piekna chalka, a ten karmelowy mascarpone juz sobie wyobrazam jako dodatek do kilku wspanialosci :)

kornik pisze...

O, mniam, marzy mi się takie śniadanko:)

muffinka pisze...

@Karmel-itko,
dziękuję, sięgaj, sięgaj, albo piecz :)

@Salaterko,
Już się robi :)
Spróbuj sama najlepiej :)

@Sylvvia, czekam na efekty!

@Kuchenny bałagan, żebyś wiedział ile jej pochłonęłam.

@Nie-Typowe Wypieki, tu użyłam palmowego, który się bardzo różni od brązowego :)

@Madzialeno, owszem!

@Przedwczesny, robiłam to od 22 do 1 w nocy :)

@Maggie, przepyszny!!!

@kornik, to do pieczenia :)

pozdrawiam

.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...