Cukrowo-maślany sos, którego nie może zabraknąć w Twojej kuchni! Pasuje do naleśników, kawy, gofrów, a nawet do tego, by wyjadać go palcem ze słoika.
Sos karmelowy
przepis Anny Karankiewicz (klik)
(500ml)
200ml śmietany kremówki
130g masła
330g cukru
zamiast masła – margaryna
Do garnka wsyp cukier i rozpuść go cały czas mieszając – unikniesz przypalenia. Powinien powstać gęsty syrop.
Gdy zbrązowieje wlej powoli kremówkę i zamieszaj.
Następnie, gdy sos będzie jednolity dodaj masło i mieszaj do czasu połączenia się składników.
Zdejmij z ognia i przelej do słoików.
Przechowuj w lodówce do dwóch tygodni. Sos wtedy tężeje i żeby był płynny należy włożyć słoik do garnka z gorącą wodą.
Sos możesz używać zamiast cukru w ciastach, dodawać go do naleśników, gofrów czy innych słodkości. Wspaniale smakuje wyjadany prosto ze słoika.
Można nim polać piankę w kawie.
………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
Wróciłam do domu i od razu wyjeżdżam gdzie indziej.
Tam na szczęście prócz nauki będę mogła przesiadywać we własnej kuchni, ile będę chciała. Mam parę słodkości w planie, a nawet więcej.
Pozdrawiam,
14 komentarzy:
Mmm... Pyszności! Piękny blog, szczerze mówiąc doznałam niemałego szoku, kiedy przeczytałam ile masz lat:)będę zaglądać!
Chcę poczuć ten smak! :)
wyjadac palcem ze słoika.. rozkosznie.
Taki sos długo by u mnie nie leżał, oj dwa tygodnie musiałby być chyba za hartowanym szkłem :)
Wygląda przesmacznie :) Już sobie wyobraziłam moje pancakes'y z nim :D Mniam!
Udanej podróży i wielu inspiracji :)
świetne:) z przepisu na pewno skorzystam:)
Mam zamiar robić jutro Churros, więc przygotowałam sobie ten sosik, ponieważ słyszałam, ze dobrze smakują z sosem karmelowym. Jak na razie na ciepło mi smakuje, duzo się go nie da zjeść niż 1 łyżeczkę, poniewaz jest strasznie słodki, ale jako dodatek do czegoś chętnie będzie sobie leżał w lodówce 2 tygodnie :) Dzięki za przepis :)
właśnie go zrobiłam. jest rewelacyjny :)
Wow, dziewczyny, nawet nie wiecie jak się cieszę, że już go zrobilyście. Będzie wspaniały do churros, możesz dodać łyżke kakao do sosu DARIA ANNA@.
@Kropka, cieszę się!
Pyszności! palcem mogłabym ze słoika wyjadać:)
Och taki sosik do naleśników, albo do lodów! MMMMMM marzenie!
A wiesz, ze wlasnie wyjadanie palcem ze sloika bylo pierwsza rzecza, ktora przyszla mi do glowy, gdy zobaczylam ten sos? Karmel to jedna z tych grzesznych przyjemnosci, ktorym nie moge sie oprzec :)
Średnio poetycko skomentuję Twój przepis jednym słowem: ślinotok! :)
Prześlij komentarz