Czekoladowe muffiny z dodatkiem niewyczuwalnych buraków, malin, płatków migdałowych i mąki pełnoziarnistej. Kiedy ugryziesz kawałek poczujesz niesamowitą delikatność tej wielkiej babeczki. Najlepsza jest wypiekana we własnoręcznie zrobionej papilotce. (Instrukcja pod przepisem)
Beet chocolate muffins with raspberry
przepis autorski z pomocą Agaty Jastrzębskiej
(4 sztuki)
200g buraków
150g mrożonych malin50ml mleka
125ml oleju
1 jajko
70g cukru białego
70g cukru brązowego
kilka kropel aromatu waniliowego
80g mąki pszennej
80g mąki pełnoziarnistej
30g kakao
1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
płatki migdałowe
zamiast mrożonych malin – świeże maliny
zamiast oleju – rozpuszczone, ostudzone masłozamiast cukru białego czy brązowego – inny cukier
zamiast aromatu waniliowego – łyżeczka esencji waniliowej
zamiast mąki pełnoziarnistej – mąka orkiszowa lub żytnia
Obierz buraki.
Doprowadź w garnku wodę do wrzenia i włóż je. Gotuj na wolnym ogniu 2 h pod przykryciem.Maliny wyjmij z zamrażarki, włóż do miski, odstaw do rozmrożenia.
Następnie ostudź buraki i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Nagrzej piekarnik do 180oC.
Wymieszaj mokre składniki oprócz malin i buraków.
Dodaj odciśnięte z soku maliny i odciśnięte z soku buraki.
Wymieszaj ponownie.
Wymieszaj suche składniki i dodaj do mokrych. Połącz drewnianą łyżką.
Nałóż do 4/5 wysokości papilotek, udekoruj płatkami migdałowymi, wstaw do piekarnika i piecz 40-45 minut. Czas pieczenia zależy od rodzaju piekarnika, który posiadasz.
Czy są gotowe możesz sprawdzić za pomocą drewnianego patyczka włożonego w środek muffiny.
Zdejmij z nich folię aluminiową i pozostaw w samej papierowej papilotce.
Muffiny nadają się do jako baza do cakepops.
Instrukcja wykonania foremek
papier do pieczenia
folia aluminiowa
szklanka o 6-7 cm średnicy
Na środek połóż kawałek papieru do pieczenia.
Na środek połóż szklankę, złap od spodu całość, obróć do góry nogami i naciągnij folię przyciskając ją do ścianek szklanki.
Wyjmij naczynie i gotowe! – właśnie uzyskałeś foremkę do muffinek.
………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
Śniegu po kolana! Jedzenie nawet smaczne. Bawię się świetnie.
Pozdrowienia z Nowej Morawy,
Weronika
12 komentarzy:
fajnie że napisałaś jak zrobić papilotki. Muffinki muszą być przepyszne - wyglądają wspaniale!!!
kuszące te buraczane muffinki :)
Swietnie wygladaja! Jadlam gdzies kiedys buraczane brownies, byly pyszne, wiec i te muffiny kusza mnie bardzo.
wyglądają wspaniale!
NIEBO !!! RAJ !!! :D
Mmmm. Cudowne :D Jeszcze nie piekłam niczego z burakami, ale z innymi warzywami na słodko jest pysznie, więc z nimi na pewno też.
zaskakujące te buraki... muffinki urzekające, świetne to papilotkowanie:)
Weroniko, jaka śliczna muffina!
jakbym zjadła, i z burakami, więc zdrowa~!:)
jeju:)
baw się dobrze :)
Dorota pisze:
jaki fajny pomysł z tymi foremkami...a jak znajdziesz wolną chwilke to zajrzyj na mojego bloga,założyłam go dopiero w listopadzie i zależy mi na każdej opinii,tej krytycznej też pozdrawiam lipkowy-domek.blogspot.com
wyglądają cudnie :)
A co zrobić z folią aluminiową,która została po zrobieniu foremki? Piecze się w niej i dopiero po upieczeniu zdejmuje,czy jak?
Drogi anonimie,
folię ściągasz dopiero po upieczeniu, to ona trzyma całość i chroni papier do pieczenia przed zniekształceniem.
Miłej zabawy z foremkami!
Pozdrawiam
Prześlij komentarz