poniedziałek, 4 listopada 2013

Jabłka we francuskim cieście, podwójnie chrupiące.

 
Uwielbiam jabłka w cieście. Nie miałam nigdy okazji jeść ich w cieście francuskim, więc postanowiłam je zrobić!
Są jeszcze lepsze, bo chrupiące - podwójnie. Dodatkowo dzięki otoczce z cynamonowego trzcinego cukru ze szczyptą kardamonu.
 
 

Jabłka w cieście francuskim

opakowanie ciasta francuskiego
duże jabłko

1/2 szklanki cukru trzcinowego lub zwykłego
łyżeczka cynamonu
szczypta kardamonu

jajko

Ciasto francuskie pokrój na 12 kwadratów.
Obrane jabłko pokrój na 12 cząstek.
Piekarnik rozgrzej do 220 stopni.
Połącz cukier z przyprawami.
Jajko roztrzep.
Kawałek jabłka zawijaj w ciasto, obtaczaj w jajku, w cukrze i układaj na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. Postąp tak do końca składników.
Piecz 10-15 minut.


........................................................................

 
Dowiaduję się o sobie ostatnio bardzo ciekawych rzeczy.
Niestety, jak się okazało, jestem neurotyczką, jak Marylin Monroe, w której "Intymną biografię" się wgłębiam. Obok do przeczytania leżą dwie książki Paulo Coehlo.
Neurotykiem był też Woody Allen, ale z nim jakoś nie potrafię się utożsamić.
Staram się polubić siebie bez makijażu, piję więcej herbaty z miodem i cytryną - jakże ja mogłam zapomnieć o tym cudownym leku na jesienne, melancholijne dni!

Czekam na środę, od długiego czasu.
Ciekawa jestem jak ten dzień się potoczy, ten i piątek i poniedziałek. Oby po mojej myśli :)

Pozdrawiam,
[muffinka.]


5 komentarzy:

Maggie pisze...

Herbata z miodem i cytryna - o tak! I ksiazki, i kot na kolanach. I jablka w ciescie tez, nie odmowilabym takiego.

Angie pisze...

Oczywiście czekam na przepis, ale.... TEN KOT! Cudowny<3

Magda pisze...

wow, genialne! ale to musi świetnie smakować :)

i zakochałam się w kocie!

LittleAngel pisze...

Ten kociak jest cudowny! Prawdziwy łamacz serc <3

Unknown pisze...

Idealny zestaw na wieczorne wylegiwanie się z książką :)

www.brulionspadochroniarza.pl

.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...