środa, 13 listopada 2013

Czekoladowe muffinki z bakaliami, jabłkami i cynamonowym lukrem.



Bardzo miękkie, puszyste i czekoladowe muffinki z dużą ilością rodzynek, żurawiny, jabłek, kawałków czekolady, oblane cynamonowym lukrem!



Czekoladowe muffinki z bakaliami, jabłkami i cynamonowym lukrem
 
1/2 szklanki mleka
2 łyżki masła
1/2 szklanki cukru
szczypta soli
jajko
 
1/4 szklanki kakao
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
 
 
50g rodzynek
50g żurawiny
2 małe jabłka
50g czekolady gorzkiej
 
łyżka mleka
1/2 filiżanki cukru pudru
1/3 łyżeczki cynamonu
 
Masło, cukier,sól i mleko wlej do rondelka , zagotuj do momentu połączenia się składników. Ostudź i wymieszaj z jajkiem. Suche składniki przesiej do miski. Dodawaj partiami do mokrych składników.
Rodzynki i żurawinę zalej wrzątkiem na 5-10 minut, a następnie odsącz. Czekoladę posiekaj, jabłka obierz i pokrój w kostkę.
Dodaj wszystko do ciasta.
Formę do muffinów wyłóż papilotkami, nakładaj ciasto do 3/4 wysokości. Piecz w 180 stopniach przez 20 minut. Ostudź.
Z mleka, cukru i cynamonu utrzyj lukier, udekoruj muffinki.
....................................................
 
Moje szczęście znów jest 1500km stąd,
znów można zacząć odliczać dni,
ale tym razem będzie łatwiej, spokojniej,
bo i jest inaczej.
 
Pozdrawiam,
[muffinka.]


3 komentarze:

Aurora pisze...

Miękkie, puszyste i jeszcze czekoladowe? - raj rajów :)

LittleAngel pisze...

Wyglądają apetycznie :-)
Zrób z odliczania dni taką małą radość dla siebie, bo przecież czas tak szybko leci :-)
Pozdrawiam!

Magdalena Cendrowska pisze...

Ślicznie wyglądają! Połączenie muffinek i bakalii - nie ma nic lepszego! :)


www.brulionspadochroniarza.pl

.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...