niedziela, 10 listopada 2013

Tarta z miodowym karmelem, czekoladowym ganache i migdałami.



Czekoladowy spód, jakiego wcześniej na tym blogu nie było,
miodowy karmel,
czekoladowe ganache oraz migdały prażone w miodzie.



Tarta z miodowym karmelem, czekoladowym ganache i migdałami

ciasto:
120g mąki pszennej (lub pełnoziarnistej)
30g kakao
żółtko
100g masła
50g cukru pudru

200g migdałów
łyżka miodu

180g cukru
łyżka miodu
50ml wody
50g masła
50ml śmietany kremówki

szklanka kremówki
200g czekolady gorzkiej

Piekarnik rozgrzej do 200 stopni. Zagnieć z podanych składników ciasto. Włoż na pół godziny do lodówki.
Formę do tarty natłuść olejem w sprayu, wyłóż ciastem i ponakłuwaj.
Piecz 25-30 minut.

Miód rozpuść na patelni, dodaj migdały i popdrażaj przez 15 minut,
co jakiś czas mieszając.

Cukier, miód i wodę rozpuść w garnuszku, gdy roztwór się zbrązowi, dodaj masło (pamiętaj, żeby garnuszkiem potrząsać i póki nie dodasz masła, nie mieszać). Gdy powstanie jednolity roztwór, zdjemij z ognia i dodaj kremówkę. Wylej na upieczony spód. Ułóż migdały - zostaw troszkę do dekoracji. Odstaw do lodówki.

W miedzyczasie przygotuj ganache. Podgrzej kremówkę i zalej nią połamaną na kawałki czekoladę, wymieszaj i wylej na tartę. Udekoruj resztą migdałów. Schowaj do lodówki, żeby całość się zespoiła.
.....................................


Jak smakuje szczęście?
Może smakować, jak poranne cappuccino z bitą smietaną i syropem klonowym,
może smakować, jak ta tarta,
a może jak burger - ani troszkę dietetyczny.
Może smakować, jak coś czego się długi czas nie jadło,
tak naprawdę,
to może nawet nigdy.
Może to szczęście pojawiło się obok tylko na kilka dni i kolejny raz będzie za 3 miesiące,
ale warto na nie czekać.
I postanowić sobie wiele, żeby wytrwać.

Pozdrawiam,
[muffinka.]

 

7 komentarzy:

Patyska pisze...

Omatulu... coś dla takiego łasucha jak ja, chowam przepis.

Angie pisze...

Chcę, chcę, chcęęę!!

Jey pisze...

tarta piękna jak z obrazka :)
i piękne słowa o szczęściu.

babka z rodzynkiem pisze...

Bardzo smakowicie wygląda ta tarta, no i ten czekoladowy spód...

wedelka pisze...

Wygląda bosko :)

Aurora pisze...

Piękno w czystej postaci :)

Magdalena Cendrowska pisze...

Jaka piękna! W dodatku czekolada... kusząca :)

www.brulionspadochroniarza.pl

.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...