Sernik z białą czekoladą, żurawiną i czekoladowym ganache
(tortownica o średnicy 16-18cm)
szklanka herbatników
2 łyżki masła
250g serka mascarpone
jajko
40g brązowego cukru
cukier waniliowy
50g białej czekolady
50g żurawiny suszonej
100g gorzkiej czekolady
1/2 szklanki kremówki
Herbatniki zmiksuj na pył, masło rozpuść, zmieszaj składniki. Tortownicę spryskaj tłuszczem w sprayu lub wysmaruj masłem. Wyłóż masę ciasteczkową i ugnieć.
Mascarpone zmiksuj z jajkiem i cukrami. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Dodaj do masy serowej wraz z żurawiną. Wylej na spód, wyrównaj i piecz 40-50 minut w 160 stopniach.
Ostudź w uchylonym piekarniku.
Kremówkę podgrzej i zalej nią czekoladę połamaną w kostkę. Wymieszaj, delikatnie ostudź i rozprowadź na serniku. Schowaj do lodówki. :)
......................................................................................................................
Chciałabym usunąć chmury z mojego życia, które przysłaniają mi tęczę, ostatnio pojawiają się coraz częściej. Niestety są składnikiem pogody, a tęcza widnieć nieustannie nie może.
Gdy wczoraj spadł pierwszy śnieg, otulił moje miasto, wszystkie moje smutki nagle zniknęły. Przed szkołą ktoś nucił Let it snow, poleciały w górę pierwsze śnieżki, wyciągam z szafy grube rękawiczki.
Jest wiele rzeczy, których nie rozumiem.
Pozdrawiam,
[muffinka.]
4 komentarze:
I pozostaw je niezrozumiałym. Ciesz się śniegiem i sernikiem. Ile wlezie :)
Polewa tego sernika przykuła moją uwagę na dobrą minutę. Musi smakować fenomenalnie.
Czasem to niezrozumienie nie jest takie złe, a czasem - czasem trzeba je znieśc i przeczekać. Byle się nie załamać.
Ta polewa ! Cudowności :)
Ta polewa wygląda cudownie<3
Prześlij komentarz