sobota, 2 czerwca 2012

Pizza w 15 minut!




Pseudopizza, której wykonanie zajmuje tylko 15 minut!
Wszystko robi się na patelni, koniecznie teflonowej. A wierzch jest dowolny, u mnie ze szpinakiem :)
Ciasto nie jest tak puszyste jak w przypadku drożdzowego, ale spełnia podstawowe wymogi, bo zakalcem nie jest i nikomu nic po skonsumowaniu nie było.



Pizza w 15 minut

1 szklanka mąki samorosnącej*
2/3 szklanki wody
2 łyżki oliwy z oliwek
szczypta soli

4 łyżki sosu pomidorowego**
100g mozzarelii

oraz to na co masz ochotę!

Do patelni teflonowej (średnica 20cm) przesiej mąkę i wymieszaj z wodą. Następnie dolej oliwy, dodaj sól i mieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji. Polej sosem pomidorowym, rozłóż plasterki sera, to na co masz ochotę  i dopiero teraz włącz gaz i smaż pizzę 10 minut na średnim ogniu. Gotowe!

* Mąkę przygotowałam sama. Jeśli zajdzie taka potrzeba, to przygotuję jej osobny post.
** Sos pomidorowy również zrobiłam ja. Puszka pomidorów, czosnek, oliwa, sól, cukier i zioła - świeże!

.................................................................................



Nocne pieczenie (coca-colowych cupcakes z kremem z masła migdałowego i makaroniki z kremem karmelowym i czekoladowym), bo dziś M. ma urodziny! Wszystkiego najlepszego :)

Pozdrawiam,
muffinka

13 komentarzy:

Karmel-itka pisze...

jeju! mnie to ta pizza strasznie przypadał do gustu. genialna!
ale wygląda apetycznie ;]

Madzialena pisze...

Pizzę kocham i uwielbiam więc przepis zapisuję do wypróbowania :)
Piękne te cupcakes a krem musi być genialny :)

Unknown pisze...

Super pomysł i bardzo apetyczna pizza, ja poproszę wpis o samorosnącej mące :)

Agata - Dietetyczne Fanaberie pisze...

Smakowicie wygląda z tym szpinakiem

Unknown pisze...

poproszę kawałek pizzy, a na deser cupcake ;) wspaniale wyglądają !

justka2712 pisze...

Pizza wygląda bardzo smakowicie! :) I cupcakes również! :)

Aga pisze...

Super pomysł:) A co do mąi to mnie tylko interesuje czy zawiera gluten;)

kocie-smaki pisze...

muszę wypróbować, mój domowy pizzo-żerca będzie zachwycony :)

Filemonkowa pisze...

A ile proszku do pieczenia/sody muszę dać, jeśli chcę użyć zwykłej mąki?

muffinka pisze...

Gulo, jeśli mąkę samorosnącą przygotujesz z mąki bezglutenowej to taka będzie.

Filemonkowa, mąka samorosnąca składa się z mąki, proszku do pieczenia i sody. Wstawię więc na dniach przepis, kuchenny bałaganie!

Pozdrawiam ciepło!

bartoldzik pisze...

Wygląda naprawdę super. A ilość zaoszczędzonego czasu bezcenna :-)

Lovelykate pisze...

Wygląda przepysznie, a jeżeli jeszcze robi się ją tak szybko, to właśnie skradła moje serce :)

Ola pisze...

babeczki wyglądają przepysznie! Pięknie ozdobione i fajne smaki-jubilat na pewno będzie zadowolony:)

życie & podróże
gotowanie

.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...